play

Musk ilmoitti uudesta varmennettujen tilien värikoodauksesta Twitterissä

Muskia on arvosteltu siitä, että hänen moderointikriteerinsä vaikuttavat riippuvan hänen omista ailahteluistaan.  LEHTIKUVA/AFP

Muskia on arvosteltu siitä, että hänen moderointikriteerinsä vaikuttavat riippuvan hänen omista ailahteluistaan. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Twitterin miljardööriomistaja Elon Musk on ilmoittanut, että Twitteriin otetaan käyttöön uusia erivärisiä merkkejä, joiden avulla varmennetut tilit voidaan tunnistaa. Muskin mukaan uusi ominaisuus lanseerataan alustavasti ensi viikon perjantaina.

Uudella värikoodauksella yritykset saisivat tileilleen kultaisen merkin, hallitukset harmaan ja yksityishenkilöt sinisen. Yksityishenkilöt saisivat hankkia itselleen varmennetun tilin, olivat he sitten julkisuuden henkilöitä tai eivät.

Kaikki varmennetut tilit todennettaisiin Muskin mukaan manuaalisesti ennen uuden merkin aktivoimista.

Toisessa tviitissä Musk sanoi, että kaikilla varmennetuilla yksittäisillä tileillä olisi sama sininen merkki, mutta osalla olisi myös toinen pieni logo, joka osoittaisi niiden kuuluvan johonkin organisaatioon, jos kyseinen organisaatio olisi varmentanut ne.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tähän mennessä kaikki varmennetut tilit on merkitty sinisellä merkillä.

Monet tekeytyivät maksullisella varmennuksella maailman johtajiksi ja julkkiksiksi

Twitterissä on aiheuttanut hämmennystä Muskin esittämä ajatus siitä, että käyttäjät voisivat maksaa varmennetuksi tulemisesta. Marraskuun alussa Musk ilmoitti varmennettujen Twitter-tilien muuttuvan maksullisiksi. Käyttäjien tulisi jatkossa maksaa tilin varmennuksesta kahdeksan dollaria kuussa, Musk kertoi.

Maksullisen sinisen merkin osittainen käyttöönotto marraskuun alussa meni nopeasti pieleen, sillä monet tilit maksoivat sinisestä merkistä ja tekeytyivät maailman johtajiksi, julkkiksiksi tai yrityksiksi. Uudistuksen varsinaista käyttöönottoa onkin nyt lykätty joulukuun 2. päivään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Twitter lanseerasi marraskuun alkupuoliskolla myös hetkellisesti ominaisuuden, joka erotteli viralliset tahot ja aidot julkisuuden henkilöt muista käyttäjistä. Ominaisuus näkyi käyttäjätilin nimen alla harmaana merkintänä virallisesta tilistä. Ominaisuus katosi vain tunteja myöhemmin, ja Musk vahvisti Twitter-tilillään poistaneensa sen käytöstä.

Ominaisuus vaikutti paikkaavan puutetta, joka syntyisi entisen sinimerkin muuttuessa maksulliseksi ominaisuudeksi. Kaikki viralliset tahot eivät välttämättä maksa uudesta merkinnästä, ja on ollut epäselvää, miten sinimerkin haltijoiden henkilöllisyys varmistetaan.

Musk järjesti äänestyksen suljetuista tileistä

Monet aiemmin suljetut Twitter-tilit palautuvat ensi viikolla jälleen näkyville. Yhtiön ostanut Elon Musk kertoi asiasta Twitter-tilillään myöhään torstaina Suomen aikaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Musk järjesti Twitter-käyttäjille äänestyksen, jossa hän kysyi, pitäisikö Twitterin armahtaa suljetut tilit sillä edellytyksellä, etteivät niiden haltijat ole rikkoneet lakia tai osoittautuneet räikeiksi roskapostitileiksi. Yli 70 prosenttia yli kolmesta miljoonasta vastaajasta äänesti kyllä.

Muskia on arvosteltu siitä, että hänen moderointikriteerinsä vaikuttavat riippuvan hänen omista ailahteluistaan. Joitakin aiemmin suljettuja tilejä on jo palautettu, joitakin taas ei.

Musk järjesti vastaavan äänestyksen myös siitä, pitäisikö Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin tili avata uudelleen. Tuolloin niukka enemmistö käyttäjistä tuki Trumpin paluun sallimista.

Viranomaiset ja teknologiajätit tarkkoina

Muskin epätieteelliset kyselyt ovat avoimia kaikille käyttäjille, ja vastauksia voi kertyä feikkitileiltä ja boteista. Lisäksi Muskia seuraa 118 miljoonaa käyttäjää, joten monet Twitterin 450 miljoonasta kuukausittain aktiivisesta käyttäjästä eivät ole välttämättä lainkaan nähneet kyselyä.

Suljettujen tilien laajamittainen armahtaminen saattaa herättää huolta viranomaisissa, jotka tarkkailevat jatkuvasti, mitä Musk tekee kitkeäkseen vihapuhetta. Päätös voi säikähdyttää myös teknologiajätit Applen ja Googlen, jotka voivat halutessaan poistaa Twitterin sovelluskaupoistaan sisällön aiheuttaminen huolenaiheiden vuoksi.

Myös mainostajilla huolenaiheita

Ennen Trumpia Muskin omistama Twitter oli avannut uudelleen muitakin kertaalleen suljettuja tilejä.

Aivan kaikkia Musk ei alustalle huoli: esimerkiksi Salaliittoteorioita levittäneen Alex Jonesin tilin avaamista hän ei aio sallia. Jones on levittänyt sittemmin perumiaan perättömiä väitteitä Sandy Hookin kouluampumisesta ja sanonut, että koulusurma oli lavastettu aselakien kiristämiseksi.

Musk kertoi Twitterissä joitakin päiviä sitten, että hän ei tunne armoa ketään sellaista kohtaan, joka käyttää lasten kuolemaa edukseen, poliittisiin tarkoituksiin tai hakeakseen julkisuutta. Musk sanoi tviitissään, että hänen ensimmäinen lapsensa oli kuollut hänen käsivarsilleen.

Twitterin sisällön moderointi tulevaisuudessa on noussut merkittäväksi huolenaiheeksi. Monet suuret mainostajat ovat pysytelleet poissa sivustolta sen jälkeen, kun aiemmin tässä kuussa sivuston epäonnistunut uudistus aiheutti feikkitilien tulvan.

Samaan aikaan sisältöä valvovat tiimit ovat kutistuneet, kun yhtiö irtisanoi Muskin johdolla puolet työntekijöistään.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi