play

Positiivinen luottorekisteri suitsii kotitalouksien ylivelkaantumista

Kuva: Jussi Nukari

STT

Kotitalouksien ylivelkaantumista ehkäisevä positiivinen luottotietorekisteri on avattu käyttöön. Rekisteriin kerätään tietoja kansalaisten luotoista ja tuloista. Esimerkiksi pankki saa tätä kautta ajantasaisen kuvan lainaa hakevan ihmisen todellisesta tulotasosta sekä luotoista.

Rekisteri myös auttaa yksityishenkilöitä hallitsemaan omaa talouttaan. He voivat halutessaan asettaa rekisterin avulla itselleen maksutta vapaaehtoisen luottokiellon.

Rekisteriin on tallennettu muun muassa yksityishenkilöiden kuluttajaluotot, asunto- ja opintolainat sekä luottokorttien luottosaldot. Maksuhäiriömerkintöjä, asiakkaan kaikkia osamaksuja tai mahdollista ulosottotilannetta rekisterissä ei näy.

Luotonantajilla kuten pankeilla on oikeus tilata yksityishenkilön tiedoista luottotietorekisteriote, kun tämä hakee uutta luottoa tai muuttaa luottosopimustaan. Sen sijaan esimerkiksi vuokranantajat eivät saa hakea vuokralaisen tietoja luottorekisteristä vuokrasopimusta tehdessä. Myöskään Kela ei saa hakea rekisteristä tietoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tietoja kysyneet luotonantajat voi tarkistaa rekisterin sähköisestä asiointipalvelusta. Sinne kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Yksityishenkilölle syntyy luottotietorekisteriote vain, kun hän hakee uutta luottoa tai muutosta olemassa olevaan luottosopimukseensa.

– Oman luottotietorekisteriotteensa asiakas näkee vain silloin, jos luotonantaja on hänestä sellaisen tilannut. Rekisterissä näkyy tieto siitä, kuka luotonantaja rekisteriotetta on pyytänyt, milloin ja mitä varten, kertoo rekisterin hankejohtaja Aino Sarakorpi tiedotteessa.

Positiivinen luottotietorekisteri otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa luotonantajat ilmoittavat rekisteriin kuluttajaluottojen ja niihin rinnastuvien luottojen tiedot. Kaikkia näitä luottoja ei vielä ole ilmoitettu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikka rekisteristä ei siis vielä löytyisi kaikkia omia tietoja, kannattaa odotella rauhassa.

–  Puutteista ei tarvitse olla yhteydessä positiiviseen luottotietorekisteriin tai Verohallintoon, sanoo Sarakorpi.

Joulukuussa 2025 alkaa rekisterin käyttöönoton toinen vaihe, jolloin luotonantajat alkavat ilmoittaa muille yksityishenkilöille kuin kuluttajille myönnettyjä luottoja.

Positiivista luottotietorekisteriä ylläpitää Verohallinto. Rekisterin tulotiedot ovat peräisin tulorekisteristä, ja ne sisältävät tiedot palkoista, etuuksista ja eläkkeistä. Tulorekisterissä ei ole tietoja pääomatuloista eikä yritystuloista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joillakin viranomaisilla on oikeus saada tietoa luottotietorekisteristä laissa säädettyjen tehtäviensä hoitamiseksi. Tietoja saavat Finanssivalvonta, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Rahoitusvakausvirasto, Suomen Pankki sekä Tilastokeskus.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi