Vuoden 2022 verotiedot julkistetaan tänään – julkisuuden valokeila ei kuitenkaan osu kaikkiin tuloihin
Kuva: Lehtikuva
Verohallinto julkistaa tänään verovuoden 2022 tuloverotiedot. Tiedoista selviää, kuinka paljon Suomessa verotettavia ansio- ja pääomatuloja kukin on ansainnut. Ilmi käy myös maksettujen verojen sekä veronpalautuksen tai jäännösveron määrä.
Kaikki tulot eivät kuitenkaan ole mukana julkistettavissa luvuissa. Julkisissa verotustiedoissa eivät näy esimerkiksi mahdolliset verovapaat etuudet ja verovapaat pääomatulot. Verottomia ovat esimerkiksi toimeentulotuki, lapsilisät, lakkoavustus ja oman asunnon myynnistä tietyin ehdoin saatu myyntivoitto. Verovapaata pääomatuloa on tietyissä tilanteissa esimerkiksi osa osingoista.
Esimerkiksi vuonna 2021 kaikkien yhteenlaskettujen ansio- ja pääomatulojen perusteella Suomessa oli yli miljoona euroa tienanneita ihmisiä yli 200 enemmän kuin julkisten ansio- ja pääomatulotietojen perusteella kävi ilmi.
Suurin suhteellinen ero todellisten ansiotulojen ja julkisissa tiedoissa näkyvien ansiotulojen välillä on kuitenkin pienituloisimmilla, joilla on eniten verottomia etuuksia.
Kaiken kaikkiaan vuoden 2021 julkisista verotiedoista puuttui noin 18 prosenttia tuloista.
Myös verovähennykset voivat pienentää veropottia. Julkisissa tiedoissa näkyvissä ansio- ja pääomatuloissa on jo huomioitu sekä Verohallinnon viran puolesta tekemät että verotettavan itsensä ilmoittamat ja Verohallinnon hyväksymät vähennykset. Tavanomaisia vähennyksiä ovat esimerkiksi tulonhankkimismenot ja matkakulut.
– Julkisissa tiedoissa kyse on siis tuloista vasta vähennysten jälkeen. Ansiotuloissa tämä selittää pitkälti eron todellisten ja julkisissa tiedoissa näkyvien tulojen välillä, avasi lakiasiainjohtaja Matti Merisalo Verohallinnon tällä viikolla lähettämässä tiedotteessa.
Luvuista ei voi päätellä suoraan vaikkapa palkan suuruutta. Mahdollisten vähennysten lisäksi tämä johtuu myös siitä, että verotettavan julkisissa tiedoissa saattaa olla palkkatyön lisäksi etuuksia tai hänellä saattaa olla useita työpaikkoja.
Nykyisin verovelvollinen ei voi enää pyytää verottajalta, ettei hänen tietojaan olisi listoilla, joita luovutetaan median käyttöön.
Verottaja laatii suurituloisimmista listoja mediaa varten edistääkseen yhteiskunnallista keskustelua. Tietoja voi tilata vain ihmisistä, joiden verotettavat vuositulot ovat yli 100 000 euroa. Tämän lisäksi media voi tiedustella Verohallinnolta kenen tahansa verotietoja.
Viime vuonna korkein hallinto-oikeus linjasi, ettei veronmaksajilla ole oikeutta vastustaa tuloverotietojensa luovuttamista medialle sähköisessä muodossa.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi