play

Osakkeet nousevat Yhdysvalloissa Eurooppaa nopeammin – taustalla koronnosto-odotusten maltillistuminen

Myös yleinen talouskuva on Yhdysvalloissa valoisampi kuin Euroopassa. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Myös yleinen talouskuva on Yhdysvalloissa valoisampi kuin Euroopassa. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

STT-Lehtikuva

Osakekurssit ovat nousseet heinä-elokuussa selvästi nopeammin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa. OP:n pääanalyytikko Antti Saari arvioi, että taustalla on koronnosto-odotusten maltillistuminen Yhdysvalloissa.

Myös yleinen talouskuva on Yhdysvalloissa valoisampi kuin Euroopassa.

New Yorkin arvopaperimarkkinoilla Dow Jones -indeksi on kohonnut kuukauden aikana 7,6 prosenttia, S&P 500 -indeksi 10,2 prosenttia ja Nasdaq Composite -indeksi peräti 13,45 prosenttia.

Euroopassa Lontoon pörssi FTSE 100 -indeksi on edennyt vain 3,55 prosenttia. Frankfurtin pörssin DAX-indeksi on noussut 6,6 prosenttia ja Helsingin pörssin OMXH 25 -indeksi 6,3 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Euroopassa on tiettyjä riskitekijöitä, jotka voivat vaikuttaa markkinaan aika paljonkin, Saari sanoo.

Kurssikehitykseen vaikuttaa muun muassa se, että kaasun virta Venäjältä ilmeisesti loppuu kokonaan jossakin vaiheessa. Tällöin jouduttaneen asettamaan rajoituksia tietyille teollisuusyrityksille.

Saaren mukaan myös huoli Italian velkakestävyydestä aiheuttaa harmaita hiuksia markkinoilla. Euroopan keskuspankki on jo joutunut reagoimaan Italian tilanteeseen, sillä korkojen nousu aiheuttaa painetta velkakestävyyteen.

–  Tässä on jonkin verran poliittista epävakautta ilmoilla, Saari huomauttaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Korkojen nosto myrkkyä osakemarkkinoille

Saari muistuttaa, että osakeindeksit tulivat alkuvuonna alas Yhdysvalloissa voimakkaammin kuin Euroopassa. Heinä-elokuun nousu ei ole riittänyt lähellekään peittämään alkuvuoden sukellusta.

Dow Jones on edelleen 8,9 prosenttia, S&P 500 12,3 prosenttia ja Nasdaq Composite 19,3 prosenttia alempana kuin vuoden alussa.

Euroopassa Lontoon FTSE 100 on 0,5 prosenttia ja Helsingin OMXH 25 12,9 prosenttia pakkasella vuoden alkuun verrattuna.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhdysvaltain osakemarkkinoiden syöksy alkuvuonna liittyy Saaren mukaan siihen, että odotukset koronnostoista olivat voimakkaammat kuin Euroopassa. Yhdysvaltain keskuspankki Fed on nostanut ohjauskorkoaan tänä vuonna jo neljä kertaa, kun EKP on tehnyt vain yhden koronnoston heinäkuussa.

Korkojen nosto on myrkkyä osakemarkkinoilla, sillä korkojen noustessa korkotuotot kasvavat. Korkopaperit ovat vaihtoehtoinen sijoitusmuoto, ja niiden houkuttelevuus kasvaa suhteessa osakkeisiin, mikä heijastuu osakkeiden hintoihin.

Nousevat korot iskevät voimakkaimmin kasvuyhtiöihin

Teknopörssi Nasdaqin muita suurempi heilunta kertoo Saaren mukaan siitä, että nousevat korot iskevät tavallisesti voimakkaimmin kasvuyhtiöihin. Niiden tuotto-odotukset ovat kaukana tulevaisuudessa, joten laskelmissa käytetyllä korolla on suuri vaikutus niiden arvostukseen.

Sen sijaan teollisuusyritysten arvoon vaikuttaa enemmän vallitseva taloussuhdanne. Dow Jones edustaa Yhdysvaltain suurimpia teollisuusyrityksiä, ja Helsingin pörssikin on varsin teollisuuspainotteinen.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi