play

PTT: Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi nostaa ruuan hintaa pitkäksi aikaa

Asiakas ottaa paahtoleipää ruokakoriinsa marketissa. Arkistokuva. LEHTIKUVA / SAARA PELTOLA

Asiakas ottaa paahtoleipää ruokakoriinsa marketissa. Arkistokuva. LEHTIKUVA / SAARA PELTOLA

STT-Lehtikuva

Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa koituu mittavia vaikutuksia ruokamarkkinoille, ja sen aiheuttama epävarmuus voi jatkua vuosien ajan, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT maa- ja elintarviketalouden tilannekatsauksessaan.

Maatalouden tuottajahinnat ja ruuan kuluttajahinnat ovat jatkaneet keväällä nopeaa nousuaan, eikä nousupaineelle näy loppua. Hinnat voivat jäädä pitkäksi aikaa korkeammalle kuin ennen sotaa.

Maatalouden riippuvuus muun maailman energiantuotannosta ja taloustilanteesta nousi selvästi esille jo viime vuoden syksynä kärjistyneen maatalouden kustannuskriisin myötä. Sota korosti Euroopan riippuvuutta Venäjältä tuotavista energiasta, lannoitteista ja rehuista.

–  Pitkittynyt sota näkyy tuotantopanosten hinnoissa, tuottajahinnoissa ja ruuan hinnassa, myös Suomessa, sanoi vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomi on perinteisesti ollut viljassa, maidossa ja lihassa omavarainen, mutta niiden tuotanto on tiukasti riippuvainen muualta tuotavista polttoaineista ja lannoitteista. Näiden raju kallistuminen voi murentaa omavaraisuutta lähivuosina.

–  Voimakas kustannusten nousu vaikeuttaa entisestään erityisesti heikossa taloustilanteessa olevien tilojen toimintaa, sanoi maatalousekonomisti Pekka Kinnunen tiedotteessa.

Huono sato voi nostaa hintoja vielä enemmän

Tilastokeskuksen mukaan ruuan ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat toukokuussa 9 prosentin vuositahtia, kun muut kuluttajahinnat nousivat seitsemän prosenttia. PTT ennusti jo maaliskuussa, että ruuan kuluttajahinnat nousevat tänä vuonna keskimäärin 11 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tuottajahinnoilla on osin vastattu maatalouden kustannusten nousuun, ja muutos siirtyy kuluttajahintoihin viiveellä. Silti nousupaine sekä tuottaja- että kuluttajahinnoissa jatkuu edelleen, ja sodan vaikutukset alkavat vasta näkyä, totesi tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg.

Jos viljasato jää Suomessa ja maailmalla ennakoitua pienemmäksi, voivat elintarvikkeiden kuluttajahinnat nousta vielä ennustettua enemmän. Tällä hetkellä Suomen viljasadosta odotetaan kuitenkin tavanomaista.

Maailmanlaajuisesti tilanne on toinen, sillä kuumuus ja kuivuus koettelevat satoa. Ukrainan viljasadon odotetaan pienenevän vähintään kolmanneksella ja vienti on vaikeaa, koska maan vientisatamat ovat kiinni.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi