play

Puunjalostusyhtiö Koskisen suunnittelee listautumista Helsingin pörssiin

Koskisen-yhtiöllä on yli sadan vuoden toimintahistoria puutuotemarkkinoilla. LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho

Koskisen-yhtiöllä on yli sadan vuoden toimintahistoria puutuotemarkkinoilla. LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho

STT-Lehtikuva

Perheomisteinen puunjalostusyhtiö Koskisen Oyj suunnittelee listautumisantia ja listautumista Helsingin pörssiin.

Yhtiön mukaan listautumisannin tavoitteena on mahdollistaa Koskisen kasvustrategian toteuttaminen. Koskisen pyrkii keräämään listautumisannissa noin 30 miljoonan euron bruttovarat tarjoamalla uusia osakkeita merkittäväksi. Osakeannista saatavat varat yhtiö aikoo käyttää sen kasvustrategiaa tukeviin investointeihin, kuten muun muassa tehostamistoimiin, koneisiin ja laitteisiin sekä tuotantopaikkainfrastruktuuriin.

–  Rakennamme paraikaa Kärkölään uutta puunjalostusyksikköä, uutta modernia sahaa, joka tulee nostamaan meidän tuotantokapasiteettiamme ja tehokkuuttamme, kilpailukykyämme merkittävästi, yhtiön hallituksen puheenjohtaja Juha Vanhainen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Koskisen kertoi, että se on jo saanut noin 15 miljoonan euron merkintäsitoutumukset tietyiltä ankkurisijoittajilta. Näitä ovat Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, Keskinäinen Tyeläkevakuutusyhtiö Elo, Stephen Industries ja UB Rahastoyhtiö.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koskisen-yhtiöllä on yli sadan vuoden toimintahistoria puutuotemarkkinoilla. Yhtiön keskeisiä tuotteita ovat havusahatavara, koivuvaneri ja lastulevy, ja sen tuotantolaitokset sijaitsevat Kärkölän Järvelässä Päijät-Hämeessä ja Hirvensalmella Etelä-Savossa sekä Toporowissa Puolassa. Myyntiä yhtiöllä oli viime vuonna noin 70 maassa.

Liikevaihto halutaan puoleen miljardiin viidessä vuodessa

Vanhainen perustelee listautumisaikeita muun muassa pääsyllä pääomamarkkinoille, omistuspohjan laajentamisella ja osakkeiden likviditeetin kasvattamisella.

–  Aidosti myös uskomme, että pörssilistautuminen tuo yhtiölle toivottua lisänäkyvyyttä, joka edelleen lisää yhtiön tunnettuutta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koskisen liikevaihto oli viime vuonna noin 311 miljoonaa euroa, ja työntekijöitä sillä oli noin 900. Vanhaisen mukaan tavoitteena on nostaa liikevaihto 500 miljoonaan euroon tulevien viiden vuoden aikana. Kasvutavoite pitää sisällään myös mahdolliset yritysjärjestelyt.

"Läheinen kumppanuus metsänomistajien kanssa tärkeää"

Toimitusjohtaja Jukka Pahtan mukaan kuluva vuosi 2022 on ollut yhtiölle hyvä.

–  Puun arvo ekologisena materiaalina ymmärretään yhä paremmin ja sen suosio on kasvussa useissa eri käyttökohteissa. Kehitämme jatkuvasti tuotteitamme ja koska puu on liian arvokasta materiaalia tuhlattavaksi, haluamme käyttää sen mahdollisimman tarkasti, viimeistä purua myöten, Pahta kertoi tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on vaikuttanut myös puutuotemarkkinoihin. Pahta kertoo, että Koskisen laaja tuotevalikoima ja asiakaskunta on kuitenkin tasoittanut markkinan heilahteluja. Esimerkiksi vanerin ja lastulevyn hinnat ovat kääntyneet nousuun, vaikka sahatavaran hinta on laskenut.

Suomessa Koskisella on vahva oma puunhankintaorganisaatio, ja Pahtan mukaan läheinen kumppanuus metsänomistajien kanssa on yhtiölle tärkeää.

–  Me näkisimme erittäin mielellämme, että metsänomistajat tulisivat mukaan sijoittajina, Pahta sanoi tiedotustilaisuudessa.

–  Me ostamme tuhansien kauppojen kautta vuosittain sen puun ja meidän metsäasiantuntijamme liikkuvat jatkuvasti paikallisesti. Se ei ole pelkästään dialogi metsäasiantuntijan ja omistajan kanssa, vaan sehän on tavallaan verkosto, jossa on muitakin toimijoita, esimerkiksi nämä korjuu-urakoitsijat. Paikallinen tuntemus ja heidän tunteminen yhdessä metsänomistajan kanssa, siitä syntyy aina sellainen voittava kombinaatio.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi