play

Suomen ensimmäinen kelluva LNG-terminaalialus sijoitetaan Inkoon satamaan

Terminaalialus turvaa Suomen ja Viron maakaasutarpeet. Lehtikuva / Handout

Terminaalialus turvaa Suomen ja Viron maakaasutarpeet. Lehtikuva / Handout

STT-Lehtikuva

Suomen ensimmäinen kelluva LNG-terminaalialus sijoitetaan Fortumin Inkoon satamaan, kertovat kaasuputkiyhtiö Gasgrid ja Fortum. Terminaali pyritään saamaan käyttöön jo ensi talvena. Aluksen kapasiteetti riittää kattamaan sekä Suomen että Viron maakaasutarpeet.

Yhtiöiden mukaan läntisellä Uudellamaalla sijaitsevassa Inkoossa on tarkoitukseen erinomaisesti sopiva syväsatama lähellä putkilinjoja, joita pitkin kaasu jaellaan teollisuus- ja muiden sektoreiden loppukäyttäjille Suomessa, Virossa ja Itämeren alueella.

Venäjä lopetti maakaasutoimitukset Suomeen toukokuussa, jonka jälkeen tehtiin päätös kelluvan LNG-terminaalilaivan hankkimisesta. LNG tarkoittaa nesteytettyä maakaasua. Sitä voidaan tuodaan laivoilla terminaaleihin.

–  Haluan kiittää Fortumia, Gasgridiä ja heidän yhteistyökumppaneitaan ripeästä toiminnasta. On taloutemme kannalta tärkeää, että kelluva LNG-terminaali turvaa teollisuutemme kaasunsaannin. Seuraava askel on pysyä aikataulussa ja saada satama toimintavalmiiksi, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Gasgrid vuokraa kelluvan Exemplar-LNG-terminaalialuksen yhdysvaltalaiselta Excelerate Energy -yhtiöltä kymmenen vuoden ajaksi.

–  Alushanke on todella tärkeä Itämeren alueen huoltovarmuuden kannalta ja siksi erittäin kiireellinen. Olen tyytyväinen siihen, että päätös terminaalin sijainnista tehtiin näin nopealla aikataululla. Tarvetta terminaalille on koko Itämeren alueella, joten Inkoo on alukselle erinomainen paikka, arvioi Gasgridin toimitusjohtaja Olli Sipilä.

Inkoo tarjoaa lähes käyttövalmiin infrastruktuurin

Inkoon satama sijaitsee Fortumin käytöstä poistetun hiilivoimalan alueella ja tarjoaa alukselle lähes käyttövalmiin infrastruktuurin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Fortumin toimitusjohtajan Markus Rauramon mukaan Inkoon satamaan on pääsy sopivaa laivaväylää pitkin, sillä on käyttövalmis satamalaituri ja se sijaitsee lähellä Suomen ja Viron välistä Balticconnector-kaasuputkea.

Balticconnector-yhdysputken kautta Exemplar-alus palvelee koko Itämeren alueen kaasumarkkinoita.

Inkoon lisäksi Gasgrid ja virolainen sähkön- ja kaasunsiirtoverkonhaltija Elering jatkavat mahdollisen sijaintipaikan kehittämistä Virossa. Pyrkimyksenä on kasvattaa todennäköisyyttä sille, että jompikumpi sijaintipaikoista on valmis riittävän ajoissa ensi talvea varten.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi