Pimeitä palkkoja, kirjaamatta jätettyjä ajoja, taksamittarin väärinkäyttöä – Verohallinto löysi taksialalta miljoonien eurojen arvosta harmaata taloutta
Verohallinto löysi taksialan tehovalvonnassa 8,7 miljoonalla eurolla kirjanpidon ulkopuolelle jääneitä tuloja. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Verohallinto löysi taksialan tehovalvonnassaan miljoonien eurojen arvosta pimeää myyntiä ja maksamattomia palkkoja. Viranomaisten toiveissa on lakimuutos, joka mahdollistaisi taksamittaritiedon nykyistä paremman seurannan.
Tehostettua valvontaa tehtiin keväästä 2021 tämän vuoden syyskuun loppuun. Kaikkiaan verohallinto löysi 8,7 miljoonalla eurolla kirjanpidon ulkopuolelle jääneitä tuloja ja 4,3 miljoonalla eurolla muita virheellisyyksiä, jotka vaikuttivat verotettavan tulon määrään. Pimeitä palkkoja löytyi lähes 3 miljoonan euron edestä.
– Tyypillinen verovilpin muoto on jättää käteisellä maksettua myyntiä kirjaamatta yrityksen kirjanpitoon tai jättää esimerkiksi kokonaan kirjaamatta jonkin kuukauden ajot. Taksamittaria saatetaan käyttää myös tarkoituksella väärin, jotta kirjanpitoon kirjautunut myynti jää todellisuutta pienemmäksi, ylitarkastaja Jarmo Lahdenperä Verohallinnosta kertoo tiedotteessa.
Valvonnan kohteeksi valikoitui riskianalyysin perusteella 850 taksiyrittäjää ja -kuljettajaa sekä taksiyritysten kirjanpidosta vastaavaa tilitoimistoa. Vuonna 2018 voimaan tulleen uuden taksilain myötä alalle tuli paljon uusia toimijoita. Valvonta kohdistui sekä uusiin yrittäjiin että alalla pitkään toimineisiin.
30 prosenttia tarkastetuista rikostapausharkintaan
Tehovalvonnan aikana taksiyrityksiin tehtiin 250 verotarkastusta. Niistä yrityksistä, joihin verotarkastukset kohdistuivat, 30 prosenttia siirrettiin rikostapausharkintaan.
– Tehovalvonta kohdistui taksiyrityksiin, joissa meidän analyysimme perusteella oli riski väärinkäytöksille. Siksi ei ole yllättävää, että vilpillistä ja mahdollisesti rikollistakin toimintaa löytyi. Valtaosa taksiyrittäjistä toimii kuitenkin oikein, Lahdenperä sanoo.
Valvonnan perusteella kansainvälisten sovellusten, kuten Uberin tai Yangon, kautta taksitoimintaa harjoittavat eivät ole perillä siitä, että heidän vastuullaan on itse ilmoittaa taksitoiminnasta saadut tulot Verohallinnolle. Moni luulee virheellisesti, että alustaa pyörittävä yritys ilmoittaisi tulot oikean maan verohallinnolle.
Tehovalvonnassa huomattiin myös tapauksia, joissa taksinkuljettajalle oli maksettu pimeää palkkaa samaan aikaan, kun hän on saanut työttömyys- tai sosiaalietuutta. Verohallinta on antanut epäilyistä tiedon etuuden myöntävälle taholle.
Verohallinto haluaisi laajemman pääsyn mittaridataan
Verohallinnon mukaan väärinkäytösten torjuntaa taksialalla voitaisiin helpottaa lakimuutoksilla.
Verohallinto toivoo, että taksamittarien data saataisiin viranomaiskäyttöön. Taksamittarin käytöstä tuli uudelleen pakollista viime syksynä, mutta nykyisellään viranomaisilla on pääsy vain pieneen osaan kaikkien taksamittareiden tuottamasta datasta.
Lahdenperän mukaan dataa pitäisi kerätä ja varastoida kaikista taksamittareista ja kaikilla asianomaisilla valvontaviranomaisilla pitäisi olla pääsy siihen. Ruotsissa viranomaiset voivat lähes reaaliaikaisesti seurata taksamittareiden kautta kertyvää tietoa.
Valvonnassa paljastui myös tilanteita, joissa taksiyrittäjällä ei ollut Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin myöntämää taksiliikennelupaa. Verohallinto ei voi kuitenkaan ilmoittaa Traficomille luvattomasta taksiajosta, koska siitä säädetty maksimirangaistus on kuusi kuukautta vankeutta – Verohallinto voi ilmoittaa vain epäillyistä rikoksista, joissa maksimivankeusrangaistus on yli kuusi kuukautta.
Verohallinnon Lahdenperän mukaan maksimirangaistusta taksiliikenteen luvattomasta harjoittamisesta pitäisi korottaa vähintään yhdellä päivällä, jotta viranomaisten tiedonvaihto helpottuisi.
Taksiliittokin vaatii lakimuutoksia
Taksiliitto sanoo Verohallinnon tehovalvonnan vahvistavan liiton vaatimien lakimuutosten tarpeellisuuden. Taksiliiton mukaan nykylaki mahdollistaa aivan liian helposti veronkierron, sosiaalietuuksien väärinkäytön ja pimeän työvoiman käyttämisen.
Liitto sanoo haluavansa nopeita muutoksia lakiin, ennen kuin rehellinen taksitoiminta tulee täysin mahdottomaksi.
– Valitettavasti osa alustatalouden toimijoista ei edes halua ohjata alustan kautta toimivia yrittäjiä toimimaan oikein. Osalle kansainvälisistä alustatalouden suuryrityksistä yhteiskunnan vastuiden ja velvoitteiden hoitaminen on täysin yhdentekevää, kuten tämäkin Verohallinnon valvonta on osoittanut, Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen sanoo.
Taksiliitto kiittää vuolaasti Verohallintoa onnistuneesta tehovalvonnasta ja vaatii, että Verohallinnan esittämien lakimuutosten valmistelu aloitetaan heti.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi