play

Suomen teollisuus on toipunut koronakuopasta – uudet tilaukset ylittävät jo toissa vuoden tason

Rekkoja ja kontteja Vuosaaren satamassa Helsingissä. Arkistokuva. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Rekkoja ja kontteja Vuosaaren satamassa Helsingissä. Arkistokuva. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT-Lehtikuva

Suomen teollisuuden voi katsoa toipuneen koronakuopasta, arvioi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

–  Kysyntää on, ja tilauksia on tullut paremmin sisään, Kuoppamäki kertoo.

Hän muistuttaa, että korona-aikana ihmiset ovat hankkineet koteihin tavaroita ja käyttäneet vähemmän palveluja. Palvelualoilla toipuminen on vasta lähdössä käyntiin.

Teollisuuden uusia tilauksia mittaavat indeksit ovat jo korkeammalla kuin toissa vuoden toukokuussa. Vahvinta kasvu on ollut metalli- ja tehdasteollisuudessa. Myös metsä- ja kemianteollisuus ovat päässeet yli kahden vuoden takaisesta tilanteesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tilastokeskus kertoo, että viime vuoden toukokuuhun verrattuna uusien tilausten arvo oli yli 45 prosenttia suurempi. Tammi-toukokuussa tilaukset lisääntyivät yli 23 prosenttia.

Suuria prosenttilukuja selittää vuoden takainen syvä koronakuoppa. Viime vuoden toukokuussa uudet tilaukset supistuivat 28 prosenttia toissa vuoden toukokuusta.

–  Nousukauden huippu oli ennen koronaa. Teollisuuden osalta tuotanto on saavuttanut sen. Uusien tilausten määrä on noussut huippuvuosien tasolle, arvioi Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.

Hänen mukaansa maailmankauppa vetää tällä hetkellä hyvin. Keskeinen syy nousun takana on vientikysyntä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Viime aikoina ovat investoinnit lähteneet liikkeelle. Puutavara on varsinkin liikkunut hyvin ja hinnat ovat nousseet, Kostiainen sanoo.

Teollisuuden luottamus roimasti pitkän ajan keskiarvon yli

Metalliteollisuudessa nousu alkoi Kostiaisen mukaan näkyä jo viime vuoden lopulla. Kevään mittaan myös metsäteollisuus on päässyt kasvuun mukaan.

Uusien tilausten kasvu näkyy myös vahvasti teollisuuden luottamuksessa tulevaan kehitykseen. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan teollisuusyritysten luottamus nousi kesäkuussa +20 pisteeseen, kun saldoluku oli toukokuussa +14.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Luottamusindikaattori on roimasti pitkän aikavälin keskiarvoa korkeammalla. Pitkäaikainen keskiarvo on +1.

Yritykset ennakoivat EK:n mukaan tuotannon jatkavan kasvuaan lähikuukausien aikana. Tilauskanta kasvoi toukokuusta ja on selvästi yli normaalina pidetyn tason.

Kasvu voimakkainta metalliteollisuudessa

Voimakkainta kasvu oli toukokuussa metalliteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli yli 51 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten. Paperiteollisuudessa tilaukset lisääntyivät lähes 46 prosenttia, tehdasteollisuudessa 45 prosenttia ja kemianteollisuudessa 20 prosenttia.

Tilastokeskus huomauttaa, että tilausten määrässä kertovassa tilastossa voimakkaat kuukausikohtaiset vaihtelut ovat kuitenkin tyypillisiä, sillä isotkin tilaukset kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle.

Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi toukokuussa 8 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Huhtikuusta kasvua kertyi 2,2 prosenttia. Kasvua syntyi lähes kaikilla toimialoilla.

Kausitasoitettu tuotanto kasvoi huhtikuusta toukokuuhun sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa 4,6 prosenttia, elintarviketeollisuudessa 3,6 prosenttia ja metsäteollisuudessa 3,1 prosenttia.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi