play

Työllisyysaste pysyi liki ennallaan – työttömyysluvut heikentyivät

Työllisyysaste kääntyi elokuussa hienoiseen laskuun. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Työllisyysaste kääntyi elokuussa hienoiseen laskuun. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

STT-Lehtikuva

Työllisyysaste pysyi elokuussa liki ennallaan. Työllisyysasteen trendi oli 73,6 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Heinäkuun tarkennettu luku oli 73,5 prosenttia. Työllisiä oli 30  000 enemmän kuin viime vuoden elokuussa.

–  Aamun työllisyystilastot maalaavat ristiriitaista kuvaa Suomen työllisyyskehityksestä kohti talvea edettäessä. Työllisyys ei enää parane, mutta ei ole toistaiseksi merkkiä myöskään heikentymisestä, vaan työllisyys on hyvällä tasolla, kirjoittaa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist kommentissaan.

Hänen mukaansa työllisyysasteen trendi on aamun tarkentuneiden lukujen valossa pysynyt käytännössä jokseenkin muuttumattomana koko alkuvuoden ilman sen paremmin parantumista kuin heikentymistäkään.

Sen sijaan työttömyysluvuissa näkyy heikentymistä. Työttömyysasteen trendi nousi elokuussa 7,1 prosenttiin heinäkuun 7,0 prosentista. Työttömiä oli 8  000 enemmän kuin vuosi sitten. Vuositasolla työttömien määrä kääntyi nousuun ensimmäisen kerran sitten viime vuoden kesäkuun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Työttömyysaste on heikentynyt tuntuvasti suhteessa kevääseen. Tilanne on huolestuttava, koska ei ole todennäköistä, että työttömyyden kasvu olisi lähikuukausina pysähtymässä, kun yleinen suhdannetilanne heikkenee, Appelqvist arvioi.

Hänen mukaansa korkea työllisyysaste kannattelee toistaiseksi Suomen taloutta, mutta työmarkkinoiden paras veto on nyt poissa, kun työttömyys kasvaa. Huippu koettiin keväällä, minkä jälkeen on siirrytty hitaasti etevään heikkenemisvaiheeseen.

–  Jatkossa yleinen suhdannekuva on viilenemässä varsin ripeästi kotitalouksien ostovoiman supistuessa ja kansainvälisen vientikysynnän heiketessä, mikä tulee latistamaan myös työllisyyden näkymiä, Appelqvist ennakoi.

Työvoiman määrä kasvoi ja työvoiman ulkopuolisten väheni

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Työllisten määrä oli elokuussa runsaat 2,6 miljoonaa ja työttömien määrä vajaat 190  000.

Työllisten ja työttömien määrän kasvu samaan aikaan selittyy sillä, että työvoiman määrä 15–74-vuotiaista suomalaisista nousi ja vastaavasti työvoiman ulkopuolella olevien määrä laski. Työvoiman ulkopuolella ovat muun muassa koululaiset, opiskelijat, eläkeläiset ja varusmiehet.

–  Työmarkkinoille osallistuminen on kehittynyt edelleen hyvään suuntaan. Sekin kertoo eräällä tapaa ristiriitaisesta kehityskulusta.

Työttömien työnhakijoiden määrä supistunut

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) kertoo kuitenkin, että työttömien työnhakijoiden määrä on supistunut selvästi. Ministeriön ja Tilastokeskuksen luvut poikkeavat merkittävästi toisistaan erilaisen laskentatavan vuoksi.

TEMin mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa ja kuntakokeiluissa oli elokuun lopussa yhteensä 239  100 työtöntä työnhakijaa. Määrä on 41  900 vähemmän kuin vuotta aiemmin ja 33  100 vähemmän kuin heinäkuussa. Myös pitkäaikaistyöttömien sekä yli 50-vuotiaiden alle 25-vuotiaiden nuorten työttömien määrä väheni.

Samalla avoimien työpaikkojen määrä lisääntyi. Elokuussa oli avoinna 175  500 työpaikkaa, mikä on yli 20  000 enemmän kuin vuosi sitten.

---

Juttua on korjattu kello 9.17: Työllisyysaste pysyi elokuussa liki ennallaan, ei laskenut. Työllisyysasteen tarkennettu luku heinäkuussa 73,5 prosenttia, ei 73,7 prosenttia. Työttömyysasteen tarkennettu luku oli heinäkuussa 7,0 prosenttia, ei 6,8 prosenttia. Virhe korjattu myös otsikosta, jossa aiemmin väitettiin virheellisesti, että työllisyysaste kääntyi hienoiseen laskuun.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi