play

Varkauden Aluelämpö valmistelee lämmön varastointia kallioon– hukkalämpöä joka talven lämmityskaudella

STT-Lehtikuva

Kaukolämpöyhtiö Varkauden Aluelämpö on valmistelemassa lämpövarastoinvestointia, jossa tarkoituksena on varastoida kaukolämpöä lämpöpumpputeknologian avulla kallioon.

Yhtiön mukaan hukkalämpöä syntyy jopa talven lämmityskauden aikana, ja hukkalämpö on saatava nykyistä paremmin talteen.

–  Tärkein tavoitteemme on edistää Riikinvoiman ekovoimalaitoksen meille tuottaman energian hyötykäyttöä, jolloin energian tuotanto ja kysyntä saadaan kohtaamaan nykyistä paremmin, kertoo Varkauden Aluelämmön toimitusjohtaja Mikko Onkalo tiedotteessa.

Tarkoitus on varastoida ylimääräistä kaukolämpöä kallioon aina kun se on mahdollista ja ottaa sitä käyttöön lämpöpumppujen avulla tarpeen mukaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hankkeen suunnittelusta vastaava konsulttiyhtiö Sweco kertoo, että kaukolämpöön ei ole aikaisemmin yhdistetty Suomessa tämän kokoluokan maalämpöakkua ja hyödynnetty samalla lämpöpumpputeknologiaa. Maailmallakin vastaavia laitoksia on Swecon mukaan vain pari.

Tärkeintä on pitää kaukolämmön paluuveden lämpötila ihanteellisena. Käytännössä laitoksesta saadaan hyötykäyttöön aikaisempaa suurempi määrä energiaa.

–  Se tehostaa lämpölaitoksen savukaasupesurien toimintaa eli hiukkaspäästöjen ja hukkalämpöjen talteenottoa, sanoo liiketoimintayksikön johtaja Tuomas Salminen Swecolta tiedotteessa.

Investointipäätös tehdään loppuvuonna

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lämpövarastoinvestoinnin esisuunnittelijan Swecon asiantuntijat selvittävät seuraavaksi lähtötiedot hankintakyselyjä ja loppuvuodesta tehtävää investointipäätöstä varten.

Yhtiön mukaan investoinnin kokonaiskustannukset tulevat olemaan maltilliset verrattuna esimerkiksi kallioluolan louhimiseen tai maanalaisen vesivaraston rakentamiseen. Alustavan arvion mukaan investoinnin suuruus on 3–5 miljoonaa euroa.

–  Varkauden Aluelämmön tarpeisiin optimoitu järjestelmä on monistettavissa eri energiayhtiöiden ja alueiden tarpeisiin, sanoo Swecon energiaratkaisujen asiantuntija Riku Maidell tiedotteessa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi