play

Venäjän-kauppaa käyvien yritysten liikevaihto kasvanut nopeasti tänä vuonna, taustalla etenkin hintojen nousu

STT-Lehtikuva

Venäjän-kauppaa käyvien suomalaisten yritysten liikevaihto on kasvanut tänä vuonna nopeasti, kertoo Tilastokeskus.

Venäjän-kauppaa vuonna 2020 harjoittaneiden yritysten liikevaihto on kasvanut kuluvan vuoden tammi–syyskuussa 12 prosenttiyksikköä muita ulkomaankauppaa harjoittaneita yrityksiä nopeammin. Syynä tähän on etenkin hintojen nousu. Valtaosa Venäjän-kauppaa harjoittaneista yrityksistä toimii jalostuksen toimialoilla, joilla hintojen nousu on ollut etenkin palveluihin verrattuna nopeaa.

Erityisen vauhdikkaasti liikevaihto on kasvanut yrityksissä, joiden liiketoiminnasta merkittävä osa on ollut tavaratuontia Venäjältä. Tällaisia yrityksiä on Suomessa muutama sata ja ne ovat enimmäkseen pieniä yrityksiä, jotka kauppaavat tänä vuonna merkittävästi kallistuneita tuotteita.

Hintapuhdistetulla volyymillä mitaten idänkauppaa harjoittaneiden ja muiden yritysten kehityksessä ei näyttäisi olevan suurta eroa. Venäjän-kaupan vähenemisellä ei siis tässä vaiheessa näytä olleen suurta vaikutusta yritysten kehitykseen kokonaisuutena, vaikka yksittäisille yrityksille vaikutukset ovat voineet olla merkittäviä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vertailua vaikeuttaa se, että sodasta epäsuorasti seuraava talouskasvun heikkeneminen vaikuttaa negatiivisesti kaikkiin yrityksiin.

Suomen Venäjän-kauppa on supistunut vuodesta 2014 lähtien, ja Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa Suomen Venäjän-vienti romahti entisestään. Tammi–syyskuussa Suomen Venäjälle suuntautuvan tavaraviennin arvo supistui 40 prosenttia ja tavaratuonnin arvo 2,5 prosenttia. Tuonnin arvoon on vaikuttanut suuresti etenkin öljyn ja metallien hintojen kehitys.

Suomalaisyritysten Venäjältä kertyvien tulojen ennakoidaan yhä supistuvan jatkossa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi