play

Polttoaineiden hinnat laskivat, mutta kotitalouksien sähkölasku nousi huhti-kesäkuussa

Kuva: Lehtikuva

STT

Polttonesteiden kuluttajahinnat laskivat huhti-kesäkuussa, kertoo Tilastokeskus.

Bensiini maksoi kesäkuussa 23 prosenttia ja diesel 24 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kevyt polttoöljy oli jopa 32 prosenttia halvempaa kuin vuosi sitten.

–  Laskusta huolimatta polttonesteiden hinnat olivat yhä verrattain korkealla tasolla. Esimerkiksi bensan hinta on ollut vuosien 2010–2021 kesäkuussa keskimäärin 17–32 prosenttia matalampi kuin vuoden 2023 kesäkuussa, Tilastokeskuksen yliaktuaari Ville Maljanen sanoo tiedotteessa.

Kotitalouksien sähköstä maksama hinta kuitenkin nousi loppukeväästä ja alkukesällä vuoden takaisesta. Tilastokeskuksen mukaan kotitalousasiakkaiden sähkö kallistui kulutetusta määrästä riippuen 9–17 prosenttia verrattuna viime vuoden toiseen neljännekseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vähän sähköä käyttävillä yritys- ja yhteisöasiakkailla sähkön kokonaishinta nousi 3–6 prosenttia. Paljon sähköä käyttävillä yrityksillä ja yhteisöillä kokonaishinta sen sijaan laski 13–46 prosenttia.

–  Näiden asiakkaiden sopimuksista suuri osa on pörssisidonnaisia. Sähköpörssi Nord Poolin Suomen aluehinta laski toisella neljänneksellä keskimäärin 55 prosenttia vuotta aiemmasta. Pörssihinnan lasku heijastui suoraan suurten sähkönkäyttäjien hintoihin, Maljanen jatkaa.

Pörssihinnan lasku johtui sähkön tarjonnan lisääntymisestä. Taustalla on Olkiluoto 3:n kaupallisen toiminnan alkaminen ja uusien tuulivoimaloiden valmistuminen.

Tilastokeskus kertoo myös, että maakaasun hinnan viime syksystä asti jatkunut lasku tasaantui vuoden toisella neljänneksellä. Kesäkuussa maakaasu maksoi silti 59–74 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden syys-lokakuussa, jolloin hinta oli korkeimmillaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi