play

Yhdysvaltojen keskuspankin koronnosto sysäsi pörssit laskuun ympäri maailman

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed nosti ohjauskorkoaan 0,75 prosenttiyksiköllä ja ennakoi tuntuvia korotuksia jatkossakin. LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed nosti ohjauskorkoaan 0,75 prosenttiyksiköllä ja ennakoi tuntuvia korotuksia jatkossakin. LEHTIKUVA / AFP

STT-Lehtikuva

Pörssit sulkeutuivat torstaina laskuun myös Euroopassa sen jälkeen kun Yhdysvaltojen keskuspankki Fed keskiviikkona synkisti tunnelmia nostamalla ohjauskorkoaan 0,75 prosenttiyksiköllä ja ennakoimalla, että tuntuvia korotuksia tarvitaan jatkossakin.

Helsingissä yleisindeksi painui 1,1 prosenttia. Fortum jaksoi silti jatkaa vastavirtaan ja päätyi peräti 7,9 prosentin nousuun keskiviikon lähes 10 prosentin spurtin jatkoksi.

Frankfurtissa yleisindeksi vaipui 1,8 prosenttia, Pariisi 1,9 prosenttia ja Lontoo 1,1 prosenttia.

New Yorkissa Dow Jones oli alkuillasta 0,25 prosentin, S&P 500 oli 0,7 prosentin ja Nasdaq 1,1 prosentin laskussa. Keskiviikkona Fedin korkopäätöksen jälkeen New Yorkin arvopaperimarkkinoiden pääindeksit sukelsivat 1,7–1,8 prosenttia miinuksella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aiemmin Aasiassa nähtiin kurssien laskua laajalla rintamalla, kun markkinat seurasivat Wall Streetin luisua Fedin päätöksen jälkeen.

Koronnostojen sarja sai jatkoa. Sekä Britannian, Sveitsin että Norjan keskuspankit seurasivat Fedin viitoittamaa tietä ja ilmoittivat reippaista ohjauskoron nostoista.

Britannian keskuspankki nosti odotetusti ohjauskorkonsa 0,5 prosenttiyksiköllä 2,25 prosenttiin. Sveitsin keskuspankin ohjauskorko nousi 0,75 prosenttiyksikön korotuksen myötä miinukselta 0,5 prosenttiin. Norjassa korotus oli 0,5 prosenttiyksikköä 2,25 prosenttiin, korkeimmalle tasolle sitten vuoden 2011.

Japanin keskuspankki sitä vastoin piti ohjauskoron ennallaan –0,1 prosentissa tämän päivän kokouksessaan. Ruotsissa keskuspankki teki prosenttiyksikön korotuksen jo tiistaina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Inflaatio on saatava alas

Fedin pääjohtaja Jerome Powell vakuutti koronnoston jälkeen, että keskuspankki on sitoutunut nostamaan korkoja ja pitämään ne korkealla siihen asti, kunnes inflaatio laskee. Powell tiedostaa, että inflaation laskeminen edellyttää hitaamman kasvun aikaa ja korkeampaa työttömyyttä. Hänen mukaansa inflaatio on saatava alas.

–  Toivoisin, että olisi kivuton tapa tehdä se, mutta sellaista ei ole, Powell sanoi.

Powell sanoi lisäksi, että jatkuva korkea inflaatio olisi vielä tuskallisempaa ja erityisesti niille, jotka kestävät sitä vähiten.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pääjohtajan kommentit tulkittiin merkkinä siitä, että luvassa on uusi 75 korkopisteen eli 0,75 prosenttiyksikön korotus marraskuussa.

Fed on nostanut nyt kolmesti peräkkäin korkoa 0,75 prosenttiyksiköllä, ja yhteensä se on nostanut korkoa viidesti kuluvan vuoden aikana. Korkohaarukka on nyt 3,00–3,25 prosenttia, ja se on korkeimmillaan vuoden 2008 tammikuun jälkeen. Wall Streetin pörssikurssien ohella koronnosto näkyi dollarin kurssissa, joka nousi euroon nähden korkeimmalle tasolle lähes 20 vuoteen. Edellisen kerran dollari on ollut yhtä vahva lokakuussa 2002.

OP odottaa lisää koronnostoja ja taantumaa Yhdysvalloissa

OP:n seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi, että Fediltä on luvassa vielä reippaita lisätoimia.

–  Kokouksen ehdottomasti tärkeintä antia oli korkoindikaatioiden merkittävä nosto, jolla keskuspankki viitoitti koronnostohalukkuuden vahvistumista. Jäsenet näkevät ohjauskoron kohoavan vuoden loppuun mennessä 4,4 prosenttiin (aikaisemmin 3,4 prosenttia) eli 125 korkopisteellä seuraavassa kahdessa kokouksessa, Hännikäinen kirjoitti kommentissaan.

Ero aiempaan on sata korkopistettä eli prosenttiyksikkö. OP:ssa odotetaan nyt, että Fediltä on luvassa 75 korkopisteen nosto marraskuussa ja joulukuussa 50 pistettä.

Hännikäinen huomautti, että Fed on nyt päivittänyt talouskuvaansa yhä synkemmäksi.

–  Keskuspankki odottaa liittovaltion kasvun hyytyvän tänä vuonna lähes totaalisesti (0,2 prosenttia), mutta kasvu ollaan valmiita uhraamaan inflaation hidastamiseksi. Powell heitti pitkälti pyyhkeen kehään talouden pehmeän laskun osalta ja pohjusti markkinoita taantuman lähestymiseen, Hännikäinen summasi.

Korkopäätös näkyi myös öljyn hinnassa, joka oli vahvistunut presidentti Vladimir Putinin julistettua Venäjälle osittaisen liikekannallepanon. Fedin koronnosto painoi öljyn hintaa taas alas, kun markkinoilla ennakoitiin maailmantalouden vauhdin hiipuvan korkeiden korkojen seurauksena.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi