Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Hyvinvointi

Eläkkeelle jääminen lisää liikunnan määrää, mutta vain väliaikaisesti

  • Karjalainen
Eläkkeelle jääminen lisää liikunnan määrää. Nousu on kuitenkin väliaikainen, sillä aktiivisuus vähenee eläkevuosien aikana. Tiedot käyvät ilmi suomalaistutkijoiden tuoreesta tutkimuksesta.

Kokoaikaisesta työstä vanhuuseläkkeelle siirtyvistä moni hyödyntää töistä vapautuvan ajan lisäämällä liikuntaa.

42 prosenttia eläkkeelle jäävistä liikkuu viimeisinä työvuosinaan vain vähän. Eläkkeelle jäämisen jälkeen liikunnallisesti passiivisten osuus oli enää 35 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Liikkumistaan lisäsivät eniten henkilöt, jotka eläköityivät yli 64-vuotiaana ja kuuluivat ylempiin toimihenkilöihin. Liikunta lisääntyi myös niillä vanhuuseläkkeelle jäävillä, joilla oli vain yksi krooninen sairaus, kertoo tutkimusartikkelin vastuukirjoittaja, akatemiatutkija, dosentti Sari Stenholm Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kansanterveystieteen yksiköstä.

Eläkkeelle siirtyminen on iso elämänmuutos, mutta myös mahdollisuus terveellisempään elämään. Uudet elämäntavat pitäisi kuitenkin saada ylläpidettyä alkusysäyksen jälkeen.

- Suurten ikäluokkien ikääntyessä noin 70 000 suomalaista jää vuosittain eläkkeelle. Lähivuosina määrä pysyy yhä korkeana, joten kyseessä on merkittävä yhteiskunnallinen ilmiö, jolla voi olla myönteisiä kansanterveydellisiä seuraamuksia, Stenholm sanoo.

Turun yliopiston tutkijat seurasivat yhdessä Työterveyslaitoksen, Helsingin yliopiston, University College Londonin ja Harvardin yliopiston tutkijoiden kanssa 5 770:ää Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimukseen ja Sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimukseen kuuluvaa tutkittavaa. Tutkittavat olivat jääneet vanhuuseläkkeelle vuosien 2000-2011 välillä.