Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Hyvinvointi

Tutkimus: Syöpäpotilaiden mielenterveysongelmat alkavat jo ennen diagnoosia

  • Outi Laatikainen

Syöpäpotilaat sairastuvat usein mielenterveysongelmiin, ja monet alkavat oireilla jo syöpäepäilyjen aikaan ennen diagnoosia, kertoo uusi tutkimus. Potilailla on masennusta, ahdistusta, sopeutumishäiriöitä ja osalla myös päihdeongelmia.

Laajaan ruotsalaisaineistoon perustuva tutkimus osoittaa, että mielenterveysongelmat yleistyvät kymmenen kuukautta ennen syövän löytymistä. Suurimmillaan sairastavuus on kuitenkin heti diagnoosin jälkeisellä viikolla. Tuolloin mielenterveysongelmien riski on noin seitsenkertainen verrattuna terveisiin. Vähitellen sairastumiset vähentyvät, mutta jonkinlainen riski oli havaittavissa vielä kymmenen vuotta syöpädiagnoosin jälkeenkin.

Mielenterveysongelmat olivat yleisimpiä potilailla, joiden syövän ennuste oli huono, mutta yhteys koski kaikkia syöpätyyppejä. Myös mielenterveyslääkitykset yleistyivät ennen ja jälkeen syöpädiagnoosin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tutkimuksessa hyödynnettiin 300 000 syöpäpotilaan ja yli kolmen miljoonan terveen henkilön rekisteritietoja. Tulokset julkaistiin Jama Oncology -lehdessä. Suomessa tutkimuksesta kertoo Uutispalvelu Duodecim.