Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Hyvinvointi

Turvapaikanhakijoiden väkivaltaisten reaktioiden taustalla voi olla mielenterveysongelmia

  • STT
SPR:n terveydenhuollon asiantuntija Saara Aakko arvioi, että turvapaikanhakijoiden oireilu lisääntyy samalla, kun kielteisten turvapaikkapäätösten määrä lisääntyy. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen SPR:n terveydenhuollon asiantuntija Saara Aakko arvioi, että turvapaikanhakijoiden oireilu lisääntyy samalla, kun kielteisten turvapaikkapäätösten määrä lisääntyy. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Turvapaikanhakijoiden psyykkisten ongelmien hoidossa on parantamisen varaa, sanovat Suomen Punainen Risti (SPR) ja Maahanmuuttovirasto (Migri).

- Hoitoonpääsy on hyvin paikkakuntakohtaista. Joillain alueilla pääsee hyvin hoitoon, mutta joillain ei tahdo päästä millään, sanoo ylitarkastaja Päivi Hieta Migristä.

Hiedan mukaan vastaanottokeskusten hoitajat osaavat kyllä reagoida ongelmiin ensi kädessä, mutta jatkohoitoon pääsyssä on kehitettävää kunnissa ja sairaanhoitopiireissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Vastaanottokeskuksen hoitaja on kovasti yksin, jos ei tule tukea paikalliselta sosiaalityöntekijältä ja lääkäriltä, Hieta sanoo.

Turvapaikanhakijoiden psyykkiset ongelmat nousivat esille, kun Kotkan Laajakosken vastaanottokeskuksessa mies riehui veitsen kanssa ja puukotti yhtä asukasta kaulaan viime torstaina. Epäilty mies oli kärsinyt psyykkisistä ongelmista.

Hiedan mukaan ongelmana on resurssien puute sekä se, että osa työntekijöistä on kyvyttömiä tunnistamaan psyykkistä oireilua. Monessa kunnassa suomalaistenkin on vaikea päästä psykiatriseen hoitoon ja jonot ovat pitkät, Hieta muistuttaa.

Turvapaikanhakijoilla psyykkisiä oireita on kantaväestöä enemmän esimerkiksi traumakokemusten takia. SPR:n terveydenhuollon asiantuntijan Saara Aakon mukaan kidutus- ja traumakokemuksia on vähintään kolmasosalla turvapaikanhakijoista.

Mielenterveysongelmia voi aiheuttaa myös jatkuva odottaminen, toimettomuus, läheisten menettäminen sekä epävarmuus tulevaisuudesta. Osalla on kroonisia sairauksia, joita ei ole kotimaassa hoidettu lainkaan.

Aakko arvioi, että turvapaikanhakijoiden oireilu lisääntyy. Nyt puretaan viime syksynä jätettyjen turvapaikkahakemusten sumaa.

- Kun kielteisten turvapaikkapäätösten määrä lisääntyy, tuen tarve ei varmasti tule vähenemään, Aakko sanoo.

Hieta muistuttaa, että turvapaikanhakijan väkivaltainen käytös voi johtua monesta syystä.

- Suuri osa riehumisesta on vähän samaa, kun suomalainen riehuu nakkikioskilla - ei ole välttämättä mielenterveysongelmaa. Turvapaikanhakijatkin käyttävät päihteitä, Hieta sanoo.