Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Hyvinvointi

Hampaiden terveys vaikuttaa vielä luultua enemmän myös sydämeen

  • Heini Makkonen

Hampaat kannattaa hoitaa huolella, sillä hammasongelmat voivat pahimmillaan johtaa myös vakaviin terveysongelmiin.

Tuore tutkimus on antanut lisää näyttöä parodontiitin eli hampaiden kiinnityskudoksen tulehduksen yhteydestä sydänsairauksiin.

Tulosten perusteella parodontiitti on ateroskleroottisten sydän- ja verisuonitautien itsenäinen riskitekijä. Parodontiitin ja sydänsairausten yhteys on havaittu aiemminkin, mutta uusi tutkimus on aiempia huomattavasti suurempi.

Hollantilaistutkijoiden tekemässä tutkimuksessa käytettiin yli 60 000 hammaspotilaan terveystietoja vuosilta 1998–2013.

Tulosten perusteella noin viisi prosenttia parodontiittia potevista sairasti ahtauttavaa valtimotautia. Muista potilaista valtimotauti oli vain kahdella prosentilla.

Kun tutkijat huomioivat analyysissa monia taustamuuttujia, parodontiittia potevien sairastumisriski oli lopulta noin puolitoista kertaa suurempi kuin muiden potilaiden. Yhteys johtuu todennäköisesti parodontiittiin liittyvästä tulehdustilasta, joka on keskeinen myös sydän- ja verisuonitautien synnyssä.

Joidenkin tutkimusten perusteella parodontiittiin liittyvät sydänriskit katoavat, kun hammasongelmat hoidetaan. Parodontiittia voi ehkäistä pesemällä hampaat säännöllisesti ja käymällä hammastarkastuksissa.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä. Tutkimuksesta kertoi Duodecim.