Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Hyvinvointi

Lounastauolla merkittävä vaikutus työhyvinvointiin - tänään valtakunnallinen teemapäivä

  • Karjalainen

Suomessa vietetään tänään valtakunnallista lounaspäivää muistuttamaan työpäivän aikana pidettävien taukojen ja yhdessä syömisen tärkeydestä työhyvinvoinnille. Säännöllinen lounastauko lisää virkeyttä läpi työpäivän ja vähentää väsymystä.

Tampereen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan onnistuneen lounaan salaisuus on työasioiden unohtaminen.

Lounaspäivän päätapahtuma järjestetään Helsingissä Hietaniemen kauppahallissa, jossa ravintolat muistavat asiakkaita alennuksilla, ja tarjolla on maksutonta lounasjoogaa.

Jokainen suomalainen voi kuitenkin osallistua päivään lähtemällä työkaverin kanssa lounaalle työpaikan ulkopuolelle.

Päivällä halutaan myös innostaa suomalaisia liikkumaan lounastauon aikana pois omalta työpisteeltä ja unohtamaan työasiat hetkeksi.

- Säännöllinen lounastauko auttaa palautumaan työn kuormituksesta jo työpäivän aikana. Lounastauon aikainen palautuminen on puolestaan yhteydessä vähäisempään uupumusasteiseen väsymykseen. Tehokkaimmillaan lounastauko on silloin, kun työntekijä saa itse päättää, missä ja millä tavalla sen viettää, kertoo Tampereen yliopiston työkuormituksesta palautumista käsittelevää tutkimusprojektia vetänyt professori Ulla Kinnunen.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että lounastauon viettäminen säännöllisesti, mahdollisuus päättää itse lounastauon viettotavasta ja työasioiden siirtäminen pois mielestä olivat yhteydessä onnistuneeseen lounastauon aikaiseen palautumiseen. Lisäksi onnistunut lounastauon aikainen palautuminen ylläpiti työntekijöiden hyvinvointia pitkällä aikavälillä.

- Lounastauoilla on tärkeä merkitys myös työviihtyvyyden kannalta. Ruokapöytäkeskustelut edistävät tiedonkulkua työntekijöiden välillä ja luovat avoimempaa työympäristöä, kun työkaverit tutustuvat toisiinsa työpaikan ulkopuolisten lounaskeskustelujen äärellä, kommentoi Työterveyslaitoksen asiantuntija Jaana Laitinen.