Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Hyvinvointi

Tupakoinnilla ja ylipainolla yllättävä terveysvaikutus - puolet vastaajista ei tiedä

  • Karjalainen

Suomalaiset eivät juuri tunne silmäsairauksien yhteyttä elintapoihin, selviää Specsaversin teettämästä tutkimuksesta. Lähes puolet vastaajista ei tiennyt, että tupakoiminen tai ylipaino saattaa johtaa silmäsairauksiin.

Noin joka kolmannella ei myöskään ollut tiedossa, että diabetes voi aiheuttaa sokeutta, vaikka sairaus on suurin sokeuden aiheuttaja länsimaissa.

Specsaversin Pohjoismaissa teettämän tuoreen tutkimuksen perusteella näköä arvostetaan ja silmien hyvinvoinnista halutaan huolehtia.

Jopa 84 prosenttia suomalaisista pitää näköä aisteista ylivoimaisesti tärkeimpänä, kun taas esimerkiksi kuuloa piti tärkeimpänä aistina vain neljä prosenttia vastaajista.

Tutkimuksen perusteella suuri osa pohjoismaalaisista ei osaa yhdistää elintapojen, kuten tupakoinnin, ylipainon ja liikkumattomuuden vaikutuksia silmien terveyteen. Lähes puolet tutkimukseen vastanneista pohjoismaalaisista ei tiennyt esimerkiksi ylipainon vaikuttavan silmäsairauksien kehittymiseen.

Sairauksien vaikutukset silmiin eivät ole kaikkien suomalaisten tiedossa: esimerkiksi noin joka kolmas ei tiedä, että diabetes saattaa aiheuttaa sokeutta. Diabetes on kuitenkin merkittävin sokeuden aiheuttaja länsimaissa.