Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Hyvinvointi

Kipupsykologi: Käsittelemättömät tunteet 80-prosenttisesti pitkittyneen kivun taustalla

  • Karjalainen
Kipuspykologi Juha Siiran mukaan meidän pitäisi pysähtyä kuuntelemaan kehomme viestejä etenkin kiireen keskellä. Kipuspykologi Juha Siiran mukaan meidän pitäisi pysähtyä kuuntelemaan kehomme viestejä etenkin kiireen keskellä.
Pohjois-Karjalan keskussairaalan kipupsykologi Juha Siira kohtaa työssään ihmisiä, joiden kipuja lääketieteelliset keinot eivät ole vieneet pois. Kova kipu on pannut elämän uusiksi: ihminen on ehkä joutunut luopumaan työstään, liikuntaharrastuksistaan ja ystävistään.

–  Suurin osa asiakkaista kärsii pitkäaikaisista selkäkivuista, usein alaselkäkivuista. Osa pelkää kivun pahenemista niin, ettei uskalla tehdä mitään. Moni ei pysty edes istumaan.

Siira työskentelee asiakkaiden kanssa käsittelemällä ihmisen kehoa ja mieltä kokonaisuutena. Hänen mukaansa käsittelemättömät, kuormittavat tunteet ovat 80-prosenttisesti pitkittyneen kivun taustalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  On tärkeää pohtia, miksi juuri tälle ihmiselle on tullut tämä kipu ja mitä elämässä on tapahtunut ennen kipua.

Stressin lisäksi kipua voivat aiheuttaa aiemmin elämässä tapahtuneet traumaattiset kokemukset, uskomukset, tunteet tai ajatukset. Ikävä kokemus koulussa, vanhempien laiminlyönnit lapsuudessa tai avioero voivat johtaa kivun alkulähteille.

Kivun ja kehon kuuntelu vaatii pysähtymistä ja itsetarkkailua.

–  Usein kipu helpottuu, kun ihminen hyväksyy tunteensa, ajatuksensa ja kipunsa ja vain päästää irti. Myötätunto omaa itseään kohtaan on erityisen tärkeää.

Erilaiset rentoutus-, hengitys- ja ääniharjoitukset vapauttavat myös kivusta. Esimerkiksi rauhallisen hengityksen avulla voi saada huomion pois kivusta.

Lue lisää sunnuntain Karjalaisesta.