Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Hyvinvointi

Tutkimus: Pienikin toiminta voi lisätä vanhuksen hyvinvointia

  • Karjalainen
Taas nähdään ja halataan! Hilkka Lajunen (vas.) ja Vuokko Huttunen tapaavat toisiaan aina perjantaisin Senioripihan tuolijumpassa. Taas nähdään ja halataan! Hilkka Lajunen (vas.) ja Vuokko Huttunen tapaavat toisiaan aina perjantaisin Senioripihan tuolijumpassa.

Kun ikää kertyy, hyvää oloa ei enää haeta maratonilta vaan ollaan tyytyväisiä, jos jaksetaan pieni lenkki kävellä. Joissain tapauksissa vointi voi estää kävelynkin, ja sitten ollaan tyytyväisiä, jos saadaan haistella happea puistonpenkiltä.

Väitöskirjatutkija Jari Pirhonen Tampereen yliopistosta muistuttaa, ettei vanhusten toimijuus häviä mihinkään, vaikka toimintakyky heikkenisi.

–    Ihmiset sopeuttavat tekemisiään. Kun toimijuus ei ole enää kovin rationaalista eikä ihminen ymmärrä tekemisiään, hän toimii tilanteen sanelemilla ehdoilla. Toiminta voi olla niin pientä, ettei ulkopuolinen sitä edes huomaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Edenneen muistisairauden kanssa elävälle toimijuus voi olla vaikka tutun pöytäliinan näpläämistä. MS-potilaalle se voi olla itsenäistä sähkösängyn käyttämistä.

Pirhonen muistuttaa, että toimijuuteen pitäisi antaa vanhustenhoidossa aina mahdollisuus. Se vaatii kuitenkin vanhuksen persoonaan ja tilanteeseen perehtymistä, joka hänen mukaansa unohdetaan liian usein vanhustenhoidossa.

Liikuntakykyisille kotona asuville on tarjolla myös jumpparyhmiä, jotka vahvistavat arjen toimijuutta niin fyysisesti kuin henkisesti. Hilkka Lajunen, 90, ja Vuokko Huttunen, 82, tapaavat toisiaan Joensuun Senioripihan tuolijumpassa.

 

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.