Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Hyvinvointi

Kärhämät oppilaiden kanssa koettelevat opettajien hyvinvointia

  • STT
OAJ:n toukokuussa julkaiseman työolobarometrin mukaan kiusaamista kahden viime vuoden aikana kokeneiden opettajien määrä nousi 36 prosentista 41 prosenttiin. LEHTIKUVA / Markku Ulander OAJ:n toukokuussa julkaiseman työolobarometrin mukaan kiusaamista kahden viime vuoden aikana kokeneiden opettajien määrä nousi 36 prosentista 41 prosenttiin. LEHTIKUVA / Markku Ulander
Opettajien henkinen hyvinvointi on yhä enemmän koetuksella oppilaiden ja opettajien välisten konfliktitilanteiden vuoksi, toteaa Opettajien Ammattijärjestön (OAJ) työelämäasiamies Riina Länsikallio. Sosiaalisessa mediassa levisi keskiviikkona oppilaiden kuvaama video lahtelaiselta ylä-asteelta, jossa sanailu opettajan ja oppilaiden välillä kärjistyi rajuksi huutamiseksi. Iltalehti uutisoi asiasta keskiviikkona.

- En tiedä tapauksen taustoja, mutta olemme saaneet viestiä, että aika pitkälle venytään ja jaksetaan, jota seuraa uupumisreaktio. Juuri sellaiselta se näytti, Länsikallio toteaa.

OAJ:n toukokuussa julkaiseman työolobarometrin mukaan kiusaamista kahden viime vuoden aikana kokeneiden opettajien määrä nousi 36 prosentista 41 prosenttiin. OAJ julkaisee barometrin kahden vuoden välein. Luku sisältää kiusaamisen myös työyhteisössä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Länsikallio muistuttaa, että kun pohditaan kiusaamiskokemusten kasvavaa määrää, tulisi huomioida se, että koulumaailma on nykyään erilainen kuin ennen.

- Monet aikuiset ajattelevat, että koulu on edelleen samanlainen kuin silloin kun he olivat peruskoulussa. Näin ei enää ole.

Länsikallion mukaan kouluissa on muuttunut se, miten työt on organisoitu, kuinka isoja opetusryhmät ovat ja mitä niissä tehdään.

Vastuu opettajien työkyvyn ja -hyvinvoinnin edistämisestä on työnantajalla.

- Toki yksilölliset tekijät vaikuttavat, mutta usein on niin, että työt on organisoitu siten, että ne kasvattavat kuorman suureksi. Työnantajan pitäisi ennakoida tilanteita, toteaa Länsikallio.

Tilanteiden ennaltaehkäisy ongelmallista

Kuntatyönantajien johtava työmarkkinalakimies Teija Metsäranta puolestaan ei ole havainnut, että opettajien kokemat kiusaamistilanteet olisivat uusi kasvava trendi.

- Palvelussuhteiden näkökulmasta en näe, että mikään olisi muuttunut. En niin päin, että oppilaat hyökkäisivät opettajien kimppuun tai niin, että opettajat käyttäytyisivät asiattomasti. Varmasti erilaisia yksittäisiä haastavia tilanteita on.

Metsäranta painottaa, että vaikka työnantaja vastaakin työolosuhteiden turvallisuudesta, ei tilanteiden ennaltaehkäisy esimerkiksi luokkia vartioimalla ole käytännössä mahdollista.

- Opettaja tekee itsenäistä asiantuntijatyötä luokassa usein ainoana aikuisena tai mahdollisen avustajan kanssa, hän toteaa.