Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Hyvinvointi

Tutkimus: Aktiivisuusmittarit eivät auta liikunnan lisäämisessä

  • Outi Laatikainen

Fyysistä aktiivisuutta ja kalorien kulumista seuraavat aktiivisuusmittarit eivät todennäköisesti kannusta liikkumaan. Uutispalvelu Duodecimin mukaan uudessa tutkimuksessa mittarit eivät aktivoineet ihmisiä, vaikka osaa koehenkilöistä palkittiin liikunnan lisäämisestä rahalla.

Tulokset perustuvat 800 terveeseen singaporelaisaikuiseen, joista osalle annettiin aktiivisuusmittari ja osalle ei. Osa aktiivisuusmittaria käyttävistä palkittiin liikunnan lisäämisestä joko käteisellä tai rahalahjoituksilla hyväntekeväisyyteen.

Puolen vuoden kuluttua aktiivisuusmittaria kantavat olivat lisänneet fyysistä aktiivisuutta enemmän kuin verrokit, mutta erot eivät olleet kovin suuria. Kannustinpalkintoja saaneet olivat lisänneet kuntoliikuntaa 20-30 minuuttia viikossa verrattuna verrokkeihin. Pelkkää mittaria käyttäneet eivät eronneet verrokeista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rahakannustimet ja hyväntekeväisyyslahjoitukset lopetettiin. Ryhmien erot kutistuivat entisestään. Vuoden kuluttua ryhmien välillä ei ollut eroja käytännössä ollenkaan eivätkä erot näkyneet osallistujien terveydessä.

Uutispalvelu Duodecim kirjoittaa, että tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä aktiivisuusmittarit ovat hyvin suosittuja mutta niiden terveysvaikutuksista ei ole juurikaan tutkimusnäyttöä. Eräässä yhdysvaltalaistutkimuksessa aktiivisuusmittarit eivät auttaneet myöskään laihduttamisessa.

Singaporelaisten tulokset julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.