Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Hyvinvointi

Onko sinulla korkea leposyke? Uhkana myöhemmin mielenterveyden häiriöt

  • Karjalainen
Korkea leposyke ja verenpaine nuoruudessa ennakoivat kohonnutta riskiä sairastua pakko-oireiseen häiriöön, skitsofreniaan ja ahdistuneisuushäiriöön myöhemmin elämässä, selviää Helsingin yliopiston ja Tukholman Karoliinisen Instituutin laajasta tutkimuksesta.

Leposykkeen, verenpaineen ja psykiatristen sairauksien yhteyttä tutkittiin yli miljoonan ruotsalaismiehen rekisteritietojen avulla. Ruotsin armeijan kutsuntojen syke- ja verenpainemittaukset yhdistettiin potilastietorekisterin tietoihin.

Tulosten mukaan miehillä, joiden leposyke oli nuorena korkeampi kuin 82 lyöntiä minuutissa, oli 69 prosenttia korkeampi riski pakko-oireiseen häiriöön kuin miehillä, joiden syke oli alle 62 lyöntiä minuutissa. Skitsofrenian riski oli kohonnut 21 ja ahdistuneisuushäiriön riski 18 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tutkimuksessa huomioitiin monia yhteyttä mahdollisesti selittäviä tekijöitä, kuten painoindeksi, sosioekonominen asema, etninen tausta, kognitiiviset kyvyt sekä rasituskokeella mitattu fyysinen kunto. Nämä eivät kuitenkaan selittäneet asiaa. Seuranta-aika oli keskimäärin 32 vuotta.

- Havaintomme kertovat mielenterveyden häiriöiden riskiin todennäköisesti liittyvistä eroista fysiologisissa vasteissa, kuten stressireaktiossa. Lisäksi tiedetään hyvin, että psykiatrisiin sairauksiin liittyy kohonnut riski sydän- ja verisuonitauteihin. Tuloksemme avaavat uusia mahdollisuuksia tutkia myös tätä yhteyttä, sanoo tutkijatohtori Antti Latvala Helsingin yliopistosta.

Useisiin mielenterveyshäiriöihin on havaittu liittyvän poikkeavuuksia sydämen toiminnassa ja verenpaineessa. Tutkijoiden mukaan aiemmin ei ole kuitenkaan tutkittu kattavasti, voisivatko erot autonomisen hermoston toiminnassa ilmetä jo ennen psykiatrisen sairauden puhkeamista.

Tutkimus on julkaistu JAMA Psychiatry -tiedelehdessä.