Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Hyvinvointi

Oletko iltavirkku? Se voi vaikuttaa sydämesi terveyteen

  • Karjalainen

Iltavirkut liikkuvat vähemmän ja istuvat enemmän kuin aamuvirkut, siksi iltakukkujalla voi olla suurempi todennäköisyys sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Näin havaitsi väitöskirjassaan liikuntatieteiden maisteri Heini Wennman.

Wennman tutki liikunnan ja unen yhteyttä sydän- ja verisuonitautien aineenvaihdunnallisiin riskitekijöihin, kuten korkeaan verenpaineeseen, sokerihemoglobiiniin ja painoindeksiin sekä matala-asteiseen tulehdukseen.

Wennman sai selville, että vähäinen liikunta, runsas ruudun äärellä istuminen ja vähäinen uni lisäsivät laskennallista ennustetta sairastua sydän- ja verisuonitauteihin seuraavan kymmenen vuoden sisällä. Etenkin naisilla yhteys oli vahvempi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tutkimuksessa selvitettiin myös vuorokausirytmin yhteyttä liikuntaan ja istumiseen. Aamu- ja iltaihmisten lisäksi löytyi ryhmä, jota kuvastaa iltapainotteisuus, mutta aamuväsyneisyys. Tämä ryhmä sekä perinteiset iltatyypit harrastivat vähemmän liikuntaa kuin aamutyypit.

- Tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että liikunnan ja unen vuoropuhelulla on tärkeä rooli sydän- ja verisuoniterveydessä, Wennman toteaa.

Wennman käytti aineistonaan kansallista Finriski 2012 -tutkimusta. Hän väittelee Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.