Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Hyvinvointi

Tutkimus: Stressi voi vaikuttaa jo sikiön aivoihin

  • Karjalainen

Sikiöajan ja varhaislapsuuden stressialtistus voi vaikuttaa lapsen aivojen rakenteisiin, käy ilmi Turun yliopiston julkaisemasta tuoreesta katsausartikkelista.

Varhainen stressi on yhdistetty kohonneeseen riskiin sairastua mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöihin myöhemmällä iällä.

– Aikaisemman tiedon mukaan varhaislapsuuden voimakkaisiin stressikokemuksiin liittyy aivomuutoksia monissa eri aivorakenteissa, ja myös eri alueita yhdistävissä valkean aineen radoissa. Uusi tieto viittaa siihen suuntaan, että myös raskaudenaikainen stressialtistus voi vaikuttaa lapsen aivojen rakenteisiin, toteaa tohtorikoulutettava Satu Lehtola.

Varhaiseen stressialtistukseen liitetyt aivomuutokset ilmenevät alueilla, jotka liittyvät esimerkiksi tunnesäätelyyn. Varhainen stressi on yhdistetty kohonneeseen riskiin sairastua aikuisena mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöihin.

– Toisaalta on myös tutkimuksia, joiden mukaan varhainen stressi nimenomaan lisää resilienssiä eli vastustuskykyä. Siksi on tärkeää huomata, että kaikki lapset eivät ole samalla tavoin herkkiä stressin vaikutuksille, ja erityisesti näistä vastustuskykyä lisäävistä tekijöistä tarvitaan lisätietoa, sanoo professori Hasse Karlsson.

Katsauksen yhteenvetona tutkijat toteavat, että tähänastiset tutkimustulokset ovat ristiriitaisia ja tarvitaan lisää tietoa, joka perustuu laadukkaisiin pitkittäistutkimuksiin.