Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Hyvinvointi

Tutkimus: Hyvä koulumenestys ennustaa aktiivista vapaa-ajan liikuntaa, mutta ei toisin päin

  • Karjalainen

Hyvä koulumenestys lapsuudessa ja nuoruudessa ennustaa korkeaa vapaa-ajan liikunta-aktiivisuutta vielä nuorena aikuisena, käy ilmi Helsingin yliopiston yli 12 vuoden seurantatutkimuksesta.

Kaksotutkimuksessa havaittiin, että lapsuudessa 12-vuotiaana sekä nuoruudessa 14- ja 17-vuotiaana saavutettu hyvä koulumenestys oli yhteydessä korkeaan vapaa-ajan liikunta-aktiivisuuteen 14-, 17- ja 24-vuotiaana.

Sen sijaan tutkimuksessa ei saatu tukea sille, että lapsuudessa tai nuoruudessa harrastettu suuri määrä vapaa-ajan liikuntaa edistäisi tulevaisuuden koulumenestystä tai saavutettua koulutustasoa.

– Liikunnan ja kognitiivisten kykyjen välisiä yhteyksiä tunnetaan edelleen heikosti. Ei tiedetä selittyykö liikunnan ja koulumenestyksen välinen yhteys liikunnan kognitiivisia taitoja ja sitä kautta koulumenestystä edistävällä vaikutuksella vai ennustavatko hyvä kogntiivinen kapasiteetti ja hyvät akateemiset taidot korkeaa liikunta-aktiivisuutta, sanoo tutkijatohtori Sari Aaltonen Helsingin yliopistosta.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta