Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Hyvinvointi

Joka kymmenes suomalainen sairastuu masennukseen - silti mielenterveysasioista on vaikea puhua

  • Karjalainen

Mielenterveyteen liittyvät huolet ovat hyvin yleisiä suomalaisten arjessa, tiedottaa Suomen Mielenterveysseura.

Kolme viidestä, (61 %) tuoreeseen kyselytutkimukseen osallistuneista on vuoden aikana kohdannut joko omassa elämässään tai lähipiirissään mielenterveyteen liittyviä ongelmia. Tavallisimmin mielenterveyden ongelmia ovat vuoden sisällä kohdanneet alle 25-vuotiaat ja vähiten yli 60-vuotiaat vastaajat.

Tavallisimmin omassa elämässä tai lähipiirissä havaitut mielenterveyden ongelmat liittyvät uupumukseen sekä masennukseen tai ahdistusoireisiin. Opiskelijoista (62 %) ja ylemmistä toimihenkilöistä (52 %) enemmistö on kohdannut lähipiirissään uupumusta. Masennukseen tai ahdistusoireisiin taas ovat törmänneet erityisesti opiskelijat (57 %) ja työttömät (53 %).

- Mielenterveysasiat ovat hyvin arkipäiväisiä asioita. Esimerkiksi masennukseen sairastuu elämänsä aikana vähintään joka kymmenes suomalainen, sanoo Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Lähes joka viides (19 %) vastaaja kertoo kohdanneensa vuoden aikana tilanteen, jossa joko itse tai läheinen olisi tarvinnut apua mielenterveyteen liittyvään ongelmaan, mutta apua ei ole ollut saatavilla tai se ei ole ollut riittävää. Erityisen paljon tällaisia kokemuksia on ollut heikoimmin toimeen tulevilla, työttömillä ja opiskelijoilla.

Enemmistö kyselyyn vastanneista kokee, että mielenterveysasioista on edelleen vaikeampi puhua kuin fyysiseen terveyteen liittyvistä asioista. Kolme viidestä (61 %) toteaa, että mielenterveyteen liittyviä asioita on vähemmän luontevaa ottaa puheeksi, tai hakea niihin apua, kuin fyysiseen terveyteen liittyviä asioita. Taustalla on muiden muassa tiedon puutteeseen ja osaamiseen liittyviä ongelmia. Myöskään mielenterveysongelmiin liittyvä stigma ei ole kokonaan kadonnut: lähes joka viides (18 %) pelkäisi muiden suhtautumista ja 13 prosenttia kokisi mielenterveydestä puhumisen tai avun hakemisen suorastaan häpeälliseksi.

Kyselyn perusteella suhtautuminen mielenterveyteen liittyviin asioihin näyttää kuitenkin viime vuosina muuttuneen hyvään suuntaan. Lähes puolet (48 %) kaikista vastaajista ja enemmistö 50 vuotta täyttäneistä kokee, että mielenterveyden ja mielen hyvinvoinnin kysymykset nähdään nykyään myönteisemmässä valossa kuin vielä joitain vuosia aikaisemmin. 

Kantar TNS O:n Suomen Mielenterveysseuran tilauksesta toteuttamaan kyselyyn vastasi 2.-12.12.2016. yhteensä 2042 henkilöä.