Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Hyvinvointi

Nainen palelee miestä helpommin

  • Karjalainen

Kärjistäen voi sanoa, että terve, lihaksikas ja isokokoinen mies kestää kylmää paremmin kuin naiset, lapset ja vanhukset.

Ikä, sukupuoli ja koko vaikuttavat ihmisen kykyyn sietää kylmyyttä. Suuret lihakset tuottavat tehokkaasti lämpöä, toisaalta paksu ihonalainen rasvakerros toimii eristeenä kylmyyttä vastaan.

— Silläkin on merkitystä, miten hyvin ihminen on kylmässä nesteytetty ja ravittu sekä onko sopeutunut kylmyyteen, luettelee ympäristöterveyden dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopiston ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta.

Lapset ja vanhukset palelevat aikuisia herkemmin. Lasten elimistö ei vielä kykene tuottamaan lämpöä yhtä tehokkaasti kuin aikuisilla, ja keho myös hukkaa lämpöä aikuisia enemmän.

Samoin naiset palelevat miehiä helpommin. Naiset ovat yleensä miehiä pienempiä, ja heillä on pienemmät lihakset, joiden kyky tuottaa lämpöä on heikompi kuin miehillä.

— Toisaalta naisilla on miehiä enemmän ihonalaista rasvakudosta, joka toimii hyvänä eristeenä kylmyyttä vastaan, Ikäheimo huomauttaa.

Terveyskin vaikuttaa kylmänkestävyyteen. Erityisen herkkiä kylmälle ovat sydän- ja verisuonitauteja sairastavat, hengityselinsairauksista kärsivät sekä diabeetikot.

Lue lisää: Vilukissakin voi siedättää itsensä viileyteen muutamassa viikossa