Lauantai, 26.9.2020 
Kuisma
Autot - uutiset

Koira-autoon jää aina eläinpölyä - allergikko voi oireilla kaikkien temppujen jälkeenkin

  • Matti Tuovinen
Eläinpölyä voi olla jopa mahdotonta saada kokonaan pois auton sisätiloista. Eläinpölyä voi olla jopa mahdotonta saada kokonaan pois auton sisätiloista.

– Tiedän tapauksia, että asiakas istuu autoon ja sanoo, että tällä on kuljetettu koiria. Herkkä allergikko huomaa sen, vaikka auto olisi miten hyvin siivottu ja siellä ei enää yhtään haisisi koiralle, sanoo Niko Hiltunen Joen Autopesu Oy:stä.

Allergiareaktion aiheuttaa koirasta irtoava eläinpöly. Hienojakoisena ja tarttuvana sitä on lähes mahdotonta poistaa auton sisätiloista täysin. Hiltunen sanoo, että pahimmissa tapauksissa autosta on purettu penkkejä, irrotettu kattoverhoiluja ja lattiamattoja erikseen pestäväksi.

– Eikä sekään välttämättä auta.

Harri Ovaska Lahden Auto­ehostuksesta arvioi, ettei pahasti koiranhajuisesta autosta saa allergikolle takuuvarmasti turvallista – toki tämä riippuu niin auton likaisuudesta kuin asiakkaan allergian vakavuudesta.

– Ostin aikoinaan itselleni farmariauton, jossa oli kuljetettu koiraa. Tein kaikki mahdolliset temput, hajunpoistot ja otsonoinnit, mutta haju ei koskaan kadonnut täysin sen kahden vuoden aikana, jonka auto minulla oli. Jos hajun olisi halunnut pois, olisi kaikki tavaratilan verhoilut pitänyt vaihtaa.

Sami Suhonen Autopuhdistus Karppanen Oy:n Varkauden toimipaikasta on samoilla linjoilla: perusteellinen pesu ja otsonointi auttaa yleensä vain sen verran, ettei terve ihminen huomaa autolla kuljetetun koiria.

– Koira-auto on koira-auto. Allergisoivia tekijöitä voidaan vähentää, mutta aina eläinpölyä jää jonnekin.

Kotikonsteista ehkä tehokkaimmin pulmaan tepsii höyry- tai tekstiilipesuri, Suhonen vinkkaa.

Talvi ei ole tekosyy jättää auto sotkuiseksi

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi