Lauantai, 23.1.2021 
Enni, Enna, Eini
Autot - uutiset

Kysymys ja vastaus: Saako irroitettava vetokoukku olla aina kytkettynä?

  • Veikko Huotari

Irroitettavat vetokoukut ovat hyvin yleisiä henkilöautoissa. Moni pitää irroitettavaa koukkua jatkuvasti paikallaan silläkin uhalla, ettei se enää ruostumisen takia irtoa paikaltaan. Yleensä irroitettava koukku saa olla lainmukaisesti jatkuvasti paikallaan.

Mutta entäs silloin, jos auton takarekisterikilpi on sijoitettu puskurin alareunaan, ja koukku peittää osittain kilven näkymistä, liikennepoliisin päällikkö Petri Pahkin Itä-Suomen poliisilaitokselta?

– Jos vetokoukku on kiinteä ja se peittää kilpeä, on kilpi siirrettävä näkyvämpään paikkaan. Jos taas autossa on irroitettava vetokoukku ja pitää koukkua paikallaan vain silloin, kun perävaunu on kytkettynä, ei kilpeä tarvitse siirtää, koska tällöinhän perävaunu peittää takanäkymän jo muutenkin.

Jos poliisi huomaa rikkeen vetokoukun käytössä, miten siihen suhtaudutaan?

– Kyseessä ei ole iso rikkomus, kehotamme autoilijaa korjaamaan asian. Eli huomautuksella edetään. Jos teko on toistuva, niin sitten edetään maksumääräyksiin.

Miten yleisiä tällaiset ongelmat ovat?

– Näissä on hyvin harvoin ongelmia, koska tämän asian kannalta ongelmallisia automalleja on varsin vähän. Lähinnä kyse on joistakin Hondan malleista. Myös vetokoukkuja asentavat firmat tietävät säännöt hyvin ja osaavat neuvoa asiakkaitaan.

Miten kilven peittävään vetokoukkuun suhtaudutaan katsastuksessa, A-katsastuksen Joensuun Voimatien katsastusaseman päällikkö Pentti Jormanainen?

– Kilven pitää aina näkyä esteettä. Irroitettava vetokoukku on tällaisessa autossa aina irroitettava, ellei perässä ole perävaunua.  On sellaisia autoja, joihin vain irroitettava vetokoukku on juuri tämän takia kelvollinen. Jos tällainen ongelma havaitaan katsastuksessa, siitä tulee korjauskehotus.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi