Tulosta tämä sivu
Hyvinvointi

Yksipuolinen lounas uuvuttaa

On niin kiire, ettei ehdi syödä kuin mikropitsan. Työmaan lähellä on vain pikkukauppa, josta saa eineksiä. Rankka työ vaatii järeän ruoan, makkaraa ja perunaa sen olla pitää. On monia syitä ja selityksiä, miksi työpaikkalounas lipsahtaa ravintoarvoltaan köyhäksi.

Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntijan Annikka Koivun mukaan työpaikkalounaassa on usein kaksi asiaa, jotka voivat mennä pieleen: se on liian raskas tai liian yksipuolinen. Kun paiskii fyysisesti kuormittavaa työtä, voi tulla harhakuvitelma, että lounaan kuuluu olla erityisen rasvainen ja täyttävä.

— Raskaasta ateriasta tulee helposti väsynyt olo. Vaikka voisi kuvitella, ettei kasviksista ole hyötyä ruumiillisessa työssä jaksamisessa, ne tekevät kuitenkin olosta kevyemmän ja energisemmän.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Useilla työpaikoilla on vain yksi mikro. Kun ruokatunnilla tulee kiire, lounaaksi on helppo valita nopeasti lämmitettävä einesruoka.

Koivun mukaan kannattaa valita sydänmerkillä varustettuja aterioita, jotka ovat vähäsuolaisia ja joissa on kiinnitetty huomiota ravintoarvoon.

— Einestä voi täydentää lisukkeilla. Pari porkkanaa ja täysjyväleipä tekevät einesateriasta monipuolisemman.

Eväitä nauttivan on Koivun mukaan parasta huolehtia kotiruoan monipuolisuudesta. Kotona kannattaa kokata reilu annos ja ottaa tähteet lounaaksi.

Aterioiden nyrkkisääntö on lautasmalli. Siinä puolet annoksesta koostuu kasviksista, neljäsosa hiilihydraateista, kuten perunasta, riisistä tai pastasta ja toinen neljännes kala-, liha- tai munaruoasta. Eläinkunnan tuotteet voi korvata esimerkiksi palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä sisältävällä kasvisruoalla. Ohessa voi olla maitotuotteita ja jälkiruoaksi marjoja tai hedelmiä.

Koivun mukaan kaikki päivän annokset kannattaa koota lautasmallin mukaan, jotta ravinnon saanti pysyy täysipainoisena.

— Kun näkee vähän vaivaa, suunnittelee ja ennakoi, työpaikkalounaasta saa monipuolisemman. Silloin myös jaksaa paremmin.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta