Tulosta tämä sivu
Autot - uutiset

Ajokortin voi siirtää kännykkään jo lähivuosina

Mobiiliajokortti saattaa tulla Suomessa käyttöön hyvinkin nopeasti, kertoo Keskisuomalainen. Trafin kehityspäällikön Pekka Hiltusen mukaan pilotti eli testausvaihe mobiiliajokortista pyritään toteuttamaan jo tämän vuoden loppupuolella.

– Perinteisen, fyysisen ajokortin siirtämisessä älypuhelimiin ei ole teknisiä esteitä. Suurempi ongelma on, että lainsäädäntö ei tunne mobiiliajokorttia. Hallinnolliset haasteet ovat selvästi suuremmat kuin tekniset.

– EU-tasolla mobiiliajokortti tulee käyttöön 4–6 vuodessa. Uskon, että Suomessa se voidaan ottaa käyttöön nopeammin, sanoo Hiltunen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mobiiliajokortin kehittely on jo pitkällä.

– Suuri määrä asioita pitää suunnittelussa ottaa huomioon ja selvittää. Älypuhelimia on monenlaisia, samoin niissä on erilaisia käyttöjärjestelmiä. Pitäisi myös osata ennustaa, onko ihmisillä viiden tai kymmenen vuoden kuluttua mukanaan nykyisen kaltainen älypuhelin vai jokin kehittyneempi mobiililaite.

– Mobiiliajokortin lataamisen sovelluskaupasta täytyy olla täysin turvallista. Lisäksi kortin tietojen muuttaminen täytyy tehdä mahdottomaksi.

– Mobiiliajokortissa on sekin hyöty, että muistutukset lääkärintarkastuksista ja muut ajokorttiin liittyvät viestit voidaan lähettää sovelluksen kautta. Kaikenlaisten kirjeiden lähetteleminen jää pois, Hiltunen toteaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi