Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Hyvinvointi

Sää vaikuttaa alkoholin käyttöön - kuohuviinin suosio kasvussa

  • Karjalainen
Vuodenajat näkyvät alkoholin myynnissä: kesällä kauppansa tekevät kevyet ja raikkaat juomat, kuten siiderit ja valkoviinit, syksyllä ja talvella ostetaan enemmän punaviiniä ja kausituotteita, kuten glögejä ja erikoisoluita.

Viineistä roseeta myydään heinäkuussa lähes viisinkertainen määrä marraskuuhun nähden, punaviinin myyntihuippu on puolestaan joulukuussa.

Mitä kylmempi talvi on kyseessä, sitä enemmän glögiä menee.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Sää vaikuttaa yllättävän paljon myyntiin. Flunssa-aika puolestaan näkyy heti rommin myynnissä, kertoo Joensuun keskustan Alkon myymäläpäällikkö Sari Åke.

Lokakuu on kuitenkin yksi Alkon hiljaisimmista kuukausista. Vuoden kokonaismyynnistä seitsemän prosenttia tulee lokakuulta, vain tammikuu on hiljaisempi kuuden prosentin osuudellaan.

Sataprosenttisen alkoholin myynti per asukas on viime vuosina tasaantunut noin 10 litraan. Väkevien viinojen osuus vähenee ja viinien osuus nousee.

Esimerkiksi kuohuviinien suosio on tänä vuonna kasvanut 3,3 prosentilla, vaikka Alkon kokonaismyynti on laskenut 3,8 prosentilla.

-  Kuohuviinien valikoima ja hintahaitari ovat laajentuneet. Ihmiset ostavat kuohuvaa aiempaa rohkeammin ruokajuomaksi ja vaikka saunajuomaksikin, Åke kertoo.