Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Autot - uutiset

Oletko lähdössä autolla Eurooppaan? Nämä asiat on hyvä muistaa

  • Karjalainen
  • Kimmo Penttinen
Saksalainen maantie voi näyttää vaikkapa näin komealta. Saksalainen maantie voi näyttää vaikkapa näin komealta.

Ulkomaille tehty lomamatka autolla antaa mahdollisuuden kokea kesäinen Eurooppa aivan uudella tavalla. Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen ohjeistaa kuitenkin autoilijoita selvittämään ennakkoon, mitä asiakirjoja tarvitaan, kun suuntaa autolla ulkomaille.

- Näitä ovat passin ja ajokortin lisäksi ainakin vakuutuspaperit, FIN-tunnus, viisumi ja valtakirja, jos ajaa jonkun muun omistamalla autolla. Varusteiden kuten palosammuttimien tai heijastinliivien osalta tulee tarkistaa, mitkä ovat kohdemaassa pakollisia, matkailupäällikkö opastaa Autoliiton ja Nokian Renkaiden yhteistiedotteessa.

Yllätyksenä voivat tulla myös eri maiden joskus mutkikkaatkin määräykset ajokieltojen ja -rajoitusten suhteen. Esimerkiksi Italiassa monien suurkaupunkien historiallisissa keskustoissa ajamista on rajoitettu päästö- ja ruuhkaongelmien vuoksi.

Myös tie- ja ruuhkamaksut ovat Euroopassa yleinen käytäntö, johon harva meistä on tottunut. Lisäksi säädökset kojelautakameroista vaihtelevat maittain: ne voivat olla tietosuojalakien nojalla sallittu, kielletty tai sallittu rajoituksin. Laittomasta käytöstä voi saada kovat sakot, joten on viisasta selvittää paikallinen käytäntö etukäteen.

Rengasmääräysten suhteen autoilu Euroopassa on varsin helppoa. Useimmissa maissa vaadittu renkaiden urasysvyys on sama 1,6 milliä kuten Suomessakin. MOnissa Euroopan maissa renkaan nopeusluokan tulee kuitenkin kattaa auton rakenteellinen maksiminopeus, joten renkaat kannattaa tarkistaa ennen matkaan lähtemistä.

- Meille suomalaisille suuret korkeuserot ovat harvinaisia. Jos suuntaa autolla vaikkapa Keski-Euroopassa vuoristoon, suosittelen maltillista ajotapaa. Vastaan tulee väistämättä pitkiä alamäkiä ja kiemuraisia teitä, jolloin monilla on tapana jarrutella runsaasti. Tämä kuumentaa niin jarruja kuin renkaitakin. Kannattaa pitää jäähdyttelytaukoja rengasrikon välttämiseksi, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri opastaa.

Autoliiton Suokonautio-Hynninen korostaa, että omalla autolla lomailun tarjoamasta vapaudesta kannattaa nauttia ja muistaa pitää ajo-osuudet sopivan lyhyinä.

- Helppo virhe on ahmia liian pitkiä ajomatkoja päivittäin: tämä uuvuttaa kuskin ja matkailusta häviää nautinto. Henkilöautolla voi pysähtyä vapaammin ja niin kannattaakin tehdä noin parin tunnin välein. Myös kuskin vaihto on hyvä idea, jos se on mahdollista, Suokonautio-Hynninen toteaa.

Autoliitto tarjoaa tietoa kohdemaista jäsenilleen verkossa. Järjestön ulkopuoliset kuskit voivat perehtyä maiden eroihin kattavasti Autoillen Euroopassa -oppaan avulla.