Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Autot - uutiset

Kysely: Kaupunki, liukas keli ja moottoritie pelottavat kuljettajia

  • Teppo Komulainen
  • Juha Inkinen

Kaupunkiajo on suomalaisten ajopelkoisten kauhistus. 34 prosenttia verkkokyselyyn vastanneista 832:sta nimesi rattikammon korostuvan kaupungissa.

Kysely toteutettiin Karjalaisessa, Savon Sanomissa, Keskisuomalaisessa, Etelä-Suomen Sanomissa sekä Kaakon Viestinnän lehdissä.

Turun yliopiston liikennepsykologian dosentti, psykologian tohtori Sirkku Laapotti arvelee, ettei kaupunkiajon välttely ole välttämättä pelkuruutta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Iäkkäillä ihmisillä saattaa olla tietoinen valinta, että ei mennä ruuhka-aikana keskustoihin, koska se koetaan hankalaksi. Se ei välttämättä ole arkuudesta kiinni, vaan kuljettaja saattaa välttää tietoisesti olosuhteita, koska on huomannut, että ne ovat itselle vaikeita paikkoja.

Toiseksi eniten kyselyyn vastanneet kertoivat pelkäävänsä liukasta keliä.

- Voi olla kuljettaja, joka ajaa hyvinkin varmasti kesäaikana, mutta eipä ole tottunut käyttämään huonomman kelin aikana autoa ja saattaa olla hyvinkin arka ja paniikissa, kun on liukas keli, Laapotti pohtii.

Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi huomauttaa, että ympäri Suomea on 40 ajoharjoittelurataa, joilla voidaan liikenneopettajan neuvoin harjoitella turvallisesti myös liukkaan kelin ajoa ja kokeilla oman auton hallintaa.

- Monelle iäkkäälle kuljettajalle ei ole selvää, että autossa ovat esimerkiksi lukkiutumattomat ABS-jarrut, vaikka niitä on ollut jo 20 vuotta. Moni iäkkäämmistä kuljettajista jarruttaa edelleen niin, että he irrottavat välillä jalan jarrulta, niin kuin ovat tehneet maailman sivu. Radalla he voivat ymmärtää sen, että voi jarruttaa koko ajan ja ohjailla samalla.

19 prosenttia kyselyyn vastanneista ilmoitti pimeyden korostavan rattikammoa. Moni kertoi näkevänsä huonosti pimeässä. Pitkän matkan ajo ja sade aiheuttavat kumpikin pelkoa neljälle prosentille. Lisäksi moottoritie nousi esiin monissa avoimissa vastauksissa.