Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Autot - uutiset

Fiat teki historiaa - Punto ei saanut testissä yhtään tähteä

  • Teppo Komulainen
Kuvituskuva. Kuvituskuva.

Ei yhtään tähteä, ei ensimmäistäkään. Italialainen pikkuauto Fiat Punto teki eurooppalaisten puolueettomien Euro NCAP -kolaritestien historiaa, sillä yksikään muu uusi auto ei ole jäänyt tyystin ilman tähtiä testien 20 vuoden historian aikana.

Punto erottuu joukosta räikeästi, sillä nykyään suurin osa autoista – yhä useampi pikkuautokin – yltää parhaaseen viiden tähden luokkaan.

Punto ei tosin ole täysin uusi auto, sillä se tuli markkinoille jo vuonna 2005, ja sen jälkeen sitä on pidetty hengissä pienillä ehostuksilla. Italiassa sitä myydään silti vielä paljon. Suomessa sitä ei nyt myydä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Osa autonvalmistajista pidentää mallien elinkaarta. En tiedä, johtuuko se säästösyistä vai mistä, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen pohtii.

Punto ei toki jäänyt täysin pisteittä testissä, sillä se olisi saanut ainakin kaksi tähteä aikuismatkustajien, lapsimatkustajien ja jalankulkijoiden turvallisuudesta törmäyksissä. Onnettomuuksia ehkäiseviä uusimpia ajonavustusjärjestelmiä autossa ei ole, sillä ainoa plussa tuli turvavyömuistuttimesta, mikä jätti Punton tällä osa-alueella nollille. Nykyisillä tiukoilla kriteereillä se tarkoittaa nollaa myös kokonaistulokseen.

– Luulisi, että se vaikuttaa auton myyntiin. Ihmiset ovat aika turvallisuushakuisia varsinkin täällä Pohjolassa. Sitä tietoa arvostetaan, Tolvanen uskoo.

Euro NCAP otti poikkeuksellisesti vuoden viimeiseen testiin myös liudan muita miedosti uudistettuja automalleja, ja se osoitti, että useimmat jo muutaman vuoden ikäiset mallit jäävät turvallisuudessa keskikastiin.

– Se kertoo aika selvästi testin kehittymisestä. Aktiivisista turvavarusteista tulee paljon pisteitä. Ne kieltämättä parantavat turvallisuutta, Tolvanen toteaa.

Lisää tilaajille:

Kolareita ehkäisevien turvavarusteiden merkitys kasvaa