Maanantai, 25.5.2020 
Urpo
Hyvinvointi

Flunssakausi on päällä - treeneihin ei pidä kiirehtiä

  • Chiméne Bavard
  • Marko Puumalainen

Flunssakausi on parhaillaan päällä, ja monissa kouluissa ja työpaikoissa niiskutetaan ja yskitään.

Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen muistuttaa, että lepo on flunssaisen tärkein tehtävä, sillä flunssan etenemistä ja sen oireita voi helpottaa merkittävästi vain lepäämällä.

– Sairaana ei pidä mennä työpaikalle. Varsinkin fyysisesti kuormittavissa ammateissa työskentelevälle lyhyt sairauspoissaolo taudin alkuvaiheessa tekee hyvää, jotta keho pääsee toipumaan ja jälkitaudeilta vältytään. Jos olo on vetämätön ja tukkoinen, työpaikalle ei kannata lähteä tartuttamaan toisia, Halonen sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lääkäriin Halonen neuvoo hakeutumaan, jos vointi huononee. Poikkeuksellinen väsymys, hengenahdistus tai rintapisto saattavat viitata vakavampaan infektioon, jolloin on syytä tarkastuttaa tilanne. Lääkärin puheille kannattaa lähteä myös, jos jo paranemassa olleen taudin oireet pahenevat tai yskä jatkuu yli kahdeksan viikkoa.

Sairastelun jälkeen ei kannata heti sännätä lenkkipolulle. Nyrkkisääntönä elimistöllä menee vähintään flunssan keston verran aikaa palautumiseen. Treeneihin kiirehtiminen on turhaa, sillä siitä ei ole terveydelle hyötyä.

Liian aikainen liikkuminen voi sen sijaan kostautua vakavilla jälkitaudeilla, kuten keuhkokuumeella tai sydänlihastulehduksella, joka voi johtaa jopa pysyvään sydänvikaan.

Kuntoliikunnan voi aloittaa omien voimien rajoissa yleensä kolmen–viiden päivän lepäämisen jälkeen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa