Keskiviikko, 20.1.2021 
Sebastian
Hyvinvointi

Huulirasva-addiktio on sitkeä myytti – Syy huulten jatkuvaan kuivumiseen löytyy muualta

  • Emmi Tuomisto
  • Tiina Mutila
Terveet ja kosteutetut huulet tuntuvat ja näyttävät hyvältä. Terveet ja kosteutetut huulet tuntuvat ja näyttävät hyvältä.

Huulirasva-addiktio ei ole todellinen ilmiö vaan pikemminkin sitkeä urbaanilegenda. Vaikka huulirasvaa käyttäisi päivittäin, siitä ei voi tulla riippuvaiseksi, kirjoittaa amerikkalainen Health-lehti.

Mutta vaikka huulirasvaan ei voikaan jäädä koukkuun, lehden haastattelemat asiantuntijat kertovat, että yletöntä huulten voitelua on silti syytä välttää. Huulten iho nimittäin reagoi luonnostaan ympäristöön ja pyrkii säilyttämään terveellisen kosteustasapainon. Jos huulet on jatkuvasti peitetty paksulla rasvakerroksella, ihon normaali tasapaino voi häiriintyä.

Kuivat huulet voi kuitenkin rasvata, mutta huulirasvaa valitessa kannattaa tarkistaa, ettei voiteessa ole ylimääräisiä ainesosia, kuten hajusteita. Ihotautilääkärit eivät suosittele myöskään erilaisia viilentäviä mentoleita, jotka saattavat pikemminkin ärsyttää ihoa. Hyvä huulirasva sisältää lanoliinia tai vaikka mehiläisvahaa ilman hajusteita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Myös esimerkiksi klassinen Vaseliini toimii hyvin, samoin luonnolliset öljyt, kuten kookosöljy tai vaikka manteliöljy.

Jos tuntuu siltä, että huulet ovat jatkuvasti liian kuivat, syy ei todennäköisesti ole huulirasvassa. Huulten iho reagoi herkästi ulkopuolisiin ärsykkeisiin. Esimerkiksi kasvojen pesu liian kuumalla vedellä kuivattaa ihoa, ja jos vettä tulee ylipäätään juotua liian vähän, huuletkin kuivuvat.

Kaikista haitallisinta on kuitenkin huulten jatkuva nuoleskelu. Sylki sisältää entsyymeitä, joiden tarkoitus on auttaa ruuansulatusta. Jos samoja entsyymejä levittää nuolemalla jatkuvasti iholle, seurauksena ovat kuivat ja halkeilleet huulet.

Auringossa ulkoillessa huulirasva on paikallaan, sillä huuletkin kaipaavat suojaa. Suositeltu suojakerroin on huulillekin vähintään 15.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi