Torstai, 13.8.2020 
Jesse, Okko
Autot - uutiset

Autotallissa ei lasketa tunteja vaan osia - kuvagalleria

  • Karjalainen
  • Juha Inkinen
Edessä vuoden 1971 Ford Mustang, jonka takana välkehtii vuoden 1951 Mercedes-Benz 219 Edessä vuoden 1971 Ford Mustang, jonka takana välkehtii vuoden 1951 Mercedes-Benz 219

Suomen teillä huristelee tuhansia museoautoja, joita on pidetty kuin kukkaa kämmenellä. Pohjois-Karjalassa kotiaan pitää 448 museoautoksi rekisteröityä henkilöautoa.

Suosituimmat automerkit museoautoissa ovat Ford, Mercedes-Benz ja Volkswagen. Myös esimerkiksi Chevrolet ja Cadillac mahtuvat top 10:een.

Museoajoneuvojen keski-ikä on 46,7 vuotta. Eniten museoautoina on 1960-luvulla käyttöönotettuja autoja. Vanhin Suomessa liikennekäytössä oleva henkilöauto viime vuoden lopussa oli otettu käyttöön vuonna 1900.

Museoauton valmistusvuoden päättymisestä täytyy olla kulunut vähintään 30 vuotta, eli tänä vuonna museorekisteriin voi saada vuonna 1982 valmistetun tai sitä vanhemman auton.
Pelkkä ikä ei kuitenkaan riitä, vaan museoauton on täytettävä tarkat kriteerit. Ajokin tulee olla rakenteeltaan ja ulkoasultaan mahdollisimman tarkasti säilytetty sellaisena kuin se oli valmistuttuaan tai entisöity sellaiseksi. Joitain liikenneturvallisuutta parantavia muutoksia, kuten turvavyöt, voidaan hyväksyä.

Oheisissa kuvissa esiintyvät museoautot ovat joensuulaisten naapurusten Pekka Kaskisen ja Antti Kohosen. Kaskisella on vuoden 1971 Ford Mustang ja Kohosella vuoden 1959 Mercedes-Benz 219. Kaskisen Mustang museotarkastettiin tässä kuussa, Kohosen Mersu viime kesänä.

Lue lisää aiheesta Karjalaisesta torstaina.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi