Tulosta tämä sivu
Hyvinvointi

Mielenterveyden keskusliitto irtisanoi 20 - "vertaistyöstä ei tule saada palkkaa"

Raha-automaattiyhdistys (RAY) on ottanut järjestöissä työskentelevien vertaishenkilöiden palkat ja muut korvaukset syyniin, kirjoittaa Savon Sanomat.

Järjestöjä rahoittava RAY katsoo, ettei vapaaehtoistoiminnasta pidä maksaa palkkaa. Tästä huolimatta RAY:n avustuksia saavissa järjestöissä vapaaehtoistyöhön rinnastuvaa vertaistyötä on tehty työsopimuksilla ja tuntipalkoilla. Lisäksi käytössä on niin sanottuja ahkeruusrahoja, joita vertaistyöntekijät voivat saada. Käytännöt ovat kirjavia etenkin mielenterveyden ja päihdehuollon järjestöissä.

RAY on käynyt keskusteluja vertaistyöntekijöiden palkkauksesta muun muassa Mielenterveyden keskusliiton (MTKL) kanssa. MTKL reagoi keskusteluihin irtisanomalla 20 mielenterveyskuntoutujien vertaisena ja kokemusasiantuntijana toiminutta henkilöä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aiemmin vertaistyöntekijät ovat olleet tuntipalkkaisia työntekijöitä, joilla on ollut MTKL:n kanssa työsopimus. Tämän vuoden alusta alkaen MTKL on katsonut, että vertaiset ovat vapaaehtoistyöntekijöitä. He eivät saa työstään palkkaa, mutta matkat ja muut kulut korvataan.

Reilun vuoden MTKL:n toiminnanjohtajana työskennelleen Olavi Sydänmaanlakan mukaan järjestön pitkän historian aikana on syntynyt käytäntö, jossa vertaistyöntekijöillä on työsopimukset ja he saavat tuntipalkkaa.

-  On hieman noloakin, ettei näin suurella järjestöllä ole ollut yhtään vapaaehtoistyöntekijää, Sydänmaanlakka sanoo.

Mielenterveyden keskusliitto on suurin mielenterveysalan potilasjärjestö Euroopassa.

Asiasta uutisoi Savon Sanomat: http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/ray-syynaa-vertaistyontekijoiden-palkkauksen/1777829

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

Artikkeliin liittyvät