Torstai, 9.4.2020 
Elias, Eelis, Eeli
Hyvinvointi

Mieli hyötyy hyvästä ravinnosta - ravitsemus vaikuttaa masennukseenkin

  • Karjalainen

Sillä, mitä ja miten syömme, saattaa olla vaikutusta mielenterveyteen, vaikka alan tutkimus onkin Suomessa vielä alkutekijöissään.

-  Silti on jo olemassa näyttöä siitä, että ravitsemus vaikuttaa siihen, kuinka helposti ihminen sairastuu vaikkapa masennukseen, ravitsemusterapeutti ja filosofian tohtori Anu Ruusunen toteaa.

-  Se, jonka elintavat ovat kunnossa, sairastuu masennukseen pienemmällä todennäköisyydellä kuin se, jolla on ongelmia elintavoissaan, hän jatkaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ruususen mukaan ravitsemuksen käyttö tukihoitomuotona esimerkiksi masennuksen hoidossa voi olla hyödyksi.

-  Lääkehoito ja terapia ovat tietysti ensisijaisia hoitomuotoja erityisesti akuutissa vaiheessa, mutta kunnossa oleva ruokavalio, riittävä liikunta ja uni voivat tukea hoidon onnistumista, hän sanoo.

Ruususen omassa ravitsemus-epidemiologian tutkimuksessa osoitettiin, että ruokavalio saattaa ennustaa masennusriskiä keski-ikäisillä tai vanhemmilla miehillä.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu pienten B12- ja D-vitamiinipitoisuuksien sekä folaatin liittyvän masennukseen.

- Se on kuitenkin epäselvää, mikä on vitamiinien alhaisen tason ja masennuksen syy-seuraussuhde, eli johtuuko masennus huonosta ruokavaliosta vai johtaako se siihen.

- Myös B12- ja D-vitamiinien hoitovaikutuksesta on vähemmän näyttöä kuin siitä, että yhteys vitamiineilla ja masennuksella on olemassa, sanoo Etelä-Savon sairaanhoitopiirin ylilääkäri Jussi Seppälä.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa