Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Hyvinvointi

Epävarmuuden aikaa - Fuksit ruuhkauttavat mielenterveyspalvelut syksyisin

  • Karjalainen
Yhä useampi uusi opiskelija hakee mielenterveyspalveluihin ensimmäisen syksyn aikana, kerrotaan YTHS:ltä. Jokasyksyinen fuksien aiheuttama piikki mielenterveyspalveluissa nousee vuosi vuodelta korkeammaksi.

Joensuun YTHS:llä jonot ovat jo niin pitkät, että lievemmät tapaukset ohjataan terveydenhoitajalle ja yleislääkärille. Psykologin vastaanotolle pääsee kuitenkin hoitotakuun määrittämässä kolmessa kuukaudessa.

Sama ilmiö näkyy ammattikorkeakouluopiskelijoiden ja toisen asteen opiskelijoiden mielenterveyspalveluissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden käyttämässä mielenterveyskeskuksessa on nyt erityisen vilkasta, ja ajan lääkärille voi saada neljän-kuuden viikon sisällä. Sairaanhoitajan mukaan tilanne on kuitenkin poikkeuksellisen hyvä, koska lääkäreitä on väliaikaisesti kolme normaalia enemmän.

-  Lääkäripula on ollut meillä vaikea. Viime talvena jouduimme pitämään tarkkaa seulaa siitä, kuka tarvitsee kiireellisimmin lääkäriä, sanoo psykiatrian sairaanhoitaja Kirsi Räsänen.

Joensuun YTHS:n vastaava lääkäri Eija Vänskä on huolissaan siitä, että joukossa on myös vakavampia persoonallisuushäiriöitä ja psykoottisia oireita.

-  Opiskelu nähdään usein kuntouttavana asiana. Mutta jos ei kykene opiskelemaan, kuntouttaako se vai ahdistaako se enemmän, Vänskä kysyy.