Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Hyvinvointi

Miten perimä vaikuttaa lihavuuteen? - "Omissa raameissa pysyminen itsestä kiinni"

Lihavuus on paisuva kansanterveydellinen ongelma, jonka vuoksi korostetaan terveellisiä elämäntapoja ja perätään itse aiheutettuja sairauksia. Asiasta kirjoitti Etelä-Suomen Sanomat.

Yhä kovemmiksi käyvät ulkonäkökriteerit ja sosiaaliset paineet ahdistavat lihavuudesta kärsiviä. Kuitenkin osa ylipainoisista on terveitä, hyvinvoivia ja tyytyväisiä itseensä.

Perimän vaikutus kiinnostaa lihavuustutkijoita.

- Ehkä neljäs- tai viidesosalla yli 50-vuotiaista ei löydy mitään häiriöitä, vaikka ylipainoa olisi ollut parikymmentä vuottakin. Heidän terveytensä salaisuus on geeneissä, sanoo professori Pertti Mustajoki, joka on tehnyt lihavuustutkimusta Helsingin yliopistossa.

Mitokondrioiden toimintaa säätelee kaksi eri geneettistä järjestelmää. Toinen tulee mitokondrioista itsestään (mitokondriaalinen DNA) ja toinen tumasta (normaali DNA).

Mitokondriaalinen DNA periytyy äidiltä. Koska tuman geeneillä on iso mitokondrioita säätelevä rooli, myös isän puolelta perityillä geeneillä on paljon merkitystä. Ei siis voi sanoa, että jos äiti on terve, lapsikin olisi tai päinvastoin.

Perimän vaikutuksia ei vielä tunneta juuri lainkaan, siis geenejä tai sarjaa geenejä, jotka lihavuudessa vaikuttavat suojaavasti tai päinvastoin.

- Mutta geenien vaikutuksen voi nähdä perhetarinoista ja sukuhistorioista sekä kaksostutkimuksista, joita teemme. Perimässä on osittain se salaisuus, miksi toiset pysyvät terveinä, toiset eivät, Pietiläinen sanoo.

Ruumiinrakennekin periytyy. Entä jos joidenkin ihmisten kuuluu olla tukevampia?

- Vaikka ruumiinrakenne on perinnöllinen, omissa raameissa pysyminen on jokaisesta itsestä kiinni. Painoon ja lihomiseen liittyvät myös perheen elintavat, jotka ikään kuin periytyvät kodin tottumusten kautta, Pietilänen huomauttaa.

Asiasta kirjoitti Etelä-Suomen Sanomat.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.