Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Hyvinvointi

Hunajasta paljastui uusi, merkittävä terveysvaikutus

  • Jani Leinonen

Pohjois-Karjalan monikukka-luomuhunajalla, joka oli pääosin luomuhorsmahunajaa, todettiin eniten antimikrobista aktiivisuutta ruokamyrkytystä sekä ihmisillä että eläimillä aiheuttavaa Clostridium perfringens -bakteeria vastaan.

Tämä on huomionarvoinen tutkimustulos, sillä C. perfringens on kehittänyt vastustuskykyä antibiooteille. Hunajalla voisi olla käyttömahdollisuuksia myös säilönnässä, sillä se voi viivästyttää tai estää ruokaa pilaavien bakteereiden kasvua.

Asia käy ilmi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkimuksessa, jossa tutkittiin C. perfringens -bakteerin taudinaiheuttamiskykyä eli virulenssia.

Tutkimuksessa oli mukana viisi suomalaista sekä yksi argentiinalainen/unkarilainen luomu-monikukkahunaja. Tutkituista hunajista antimikrobista aktiivisuutta havaittiin neljällä hunajalla, jotka kaikki olivat suomalaisia. Toiseksi parhaiten tutkimuksessa pärjäsi pohjoiskarjalalainen luomuhunaja, joka oli pääosin luomuapilahunajaa.

- Tietämyksemme mukaan tämä on myös ensimmäinen raportti liittyen luomuhunajien antimikrobiseen aktiivisuuteen ja hunajan antimikrobiseen aktiivisuuteen C. perfringens -bakteeria vastaan, tutkimusjohtaja, dosentti Carina Tikkanen-Kaukanen Ruralia-instituutista sanoo.