Lauantai, 23.2.2019 
Aslak

Hömötiaiset, harmaapäätikka, puukiipijä ja teeri Enon lintulaskennan parhaat

enolask.blogi

Nuutin päivänä 13. tammikuuta loppuu joulu joillekin, vaikka useimmat viskasivat kuusen kierrätykseen jo viikkoa aiemmin loppiaisena.

Jatka lukemista

Maaseututaajamien talvilinnut lasketaan taas

laskentablogi


Joulupäivänä 2018 se potkaistiin taas käyntiin, nimittäin Pohjois-Karjalan maaseututaajamien talvilintujen laskenta. Nyt kyseessä taitaa olla kolmas kerta, edellisen kerran maaseututaajamien talvilintuja takseerattiin kaksi vuotta sitten ja sitä edellisen neljä vuotta sitten.

Jatka lukemista

Pikkukiitäjä ja 448 muuta perhoslajia Otsolan pihalta tänä vuonna

vuosiblogi1


Koska vuotta on jäljellä enää vain niukalti eikä uusia perhoslajeja enää taatusti ilmaannu lentelemään (paitsi jos joulukuusen mukana on kulkeutunut kotelo, josta ennen vuodenvaihdetta kuoriutuu karttaperhonen), niin nyt on aika summata yhteen perhosvuosi 2018.

Jatka lukemista

Noljakan tikkajuhlat jatkuvat, nyt vuorossa palokärki

palokrkiblogi


Jos on tuo yksi noljakkalainen raita Kosti Aaltosen tiellä kiinnostanut pitkin syksyä ja alkutalvea kahta valkoselkätikkaa ja yhtä pohjantikkaa, niin paljon vähemmälle suosiolle ei ole jäänyt eräs koivu Lehtipojantien loppupäässä.

Jatka lukemista

Sitruunamelissa ja muut törröttäjät tekevät luontopihasta kauniin talvellakin

toroblogi1


Jokunen vuosi sitten ilmestyi tavanomaisista poikkeava luontokirja, nimittäin Ari-Pekka Huhdan Talventörröttäjät, joka toi ihan uuden ulottuvuuden tällaisen paatuneenkin luontoihmisen näkökulmaan.

Jatka lukemista

Harmaapäätikka ja valkoselkätikka määrittyivät... hmm, vähän jälkijunassa

20181216_111430

Aina joskus käy niin, ettei tilanteen ollessa päällä oikein ole varma, mistä linnusta kulloinkin on kyse. Ja joskus harvoin sitten käy niin, että sattumien summien kautta lajin uskaltaakin määrittää vaikka päivän, parin tai useammankin päästä.

Jatka lukemista

Suklaata, punkkua ja töllöä - katseluvinkkejä joulun pyhiksi

tatu

 Jouluna on aikaa katsella elokuvia ja nauttia joutenolosta. Toivottavasti. Palvelut ovat täynnä tavaraa, tässä pari tuoretta vinkkiä ohjelmatulvaan. Ja jos muu ei huvita, niin ainahan voi pitää Taru sormusten herrasta -maratonin.

Jatka lukemista

Maakunnan metsiin taas 600–800 kiloa sianläskiä

laskiblogi1


Perjantaina 14. joulukuuta kiikutettiin tikkamies Toni Nurmen kanssa kunnon kimpale sianihraa Enonjärven suojelualueelle, jolla valkoselkätikka on tavannut pesiä.

Jatka lukemista

Noljakan raidalla taas valkoselkäinen tikka, mutta nyt eri laji!

pohjantikka


Sunnuntaipäivä 9. joulukuuta alkoi painua unilleen ja hämärä valtasi Noljakan maiseman noin kello 15:n aikoihin. Piti käydä tsekkaamassa, olisiko jompi kumpi valkoselkätikoista (sekä koiras että naaras ovat käyneet useiden viikkojen ajan) tullut taas etsimään toukkia laholta raidalta, jota ne olivat kuorineet ja poranneet ahkerasti.

Jatka lukemista

Jäältä poimittu kuikka vapautettiin Pielisjokeen

kuikkablogi1


Perjantaina maakunnallisissa uutisissa kerrottiin, kuinka pelastuslaitos oli saanut tiedon Viinijärven jäällä nähdystä kuikasta. Lintua yritettiin ensin saada ylös droonien avulla siinä kuitenkaan onnistumatta.

Jatka lukemista