Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma

Punaista ja mehevää – mitä eroa olikaan Appassimentolla, Ripassolla ja Amaronella?

Syksyn tullen huomasin valikoivani ostoskoriini jälleen Appassimentoja: meheviä ja hilloisia italialaisia punaviinejä. Viini & Ruoka –messuilla havaitsin, että niitä oli tarjolla monella maahantuojalla, ja maistoin ensimmäistä kertaa myös valkoista Appassimentoa – sekään ei ollut hassumpi.  Niinpä ajattelin, että näin joulun alla on hyvä hetki avata etiketeistä tuttuja sanoja Appassimento, Ripasso ja Amarone, joihin kaikkiin liittyvät kuivatut rypäleet.

Jatka lukemista

Viking Line tuo joulubuffetiinsa raikkaita Pohjolan makuja

Kevyesti savustettua silliä, riistapataa sienillä, fermentoituja kasviksia ja mantelikeksejä lakkahillolla. Niitä ja montaa muuta sorttia on tarjolla tänä vuonna Viking Linen joulubuffetissa. Marraskuun puolivälissä laivoille tuleva menu on laivayhtiön keittiömestareiden ja Ruotsin kokkimaajoukkueen yhdessä suunnittelema. Klassisten jouluruokien rinnalle on tuotu kalaa ja kasviksia virkistävällä raikkaudella ryyditettynä.

Jatka lukemista

Riistaa, viinejä ja riistaviinejä - tärppejä syksyn juhlakauteen

Aloin pohtia riistaruokia ja syksyn juhlakautta jo keväällä, kun pääsin kokkaamaan ja maistamaan keittiömestari Arto Rastaan Juhlat kaupungissa -menua. Se on suunniteltu satavuotista Suomea juhlistavien Wine Gallery Suomi 100 -viinien makupariksi. Minulla oli kunnia tehdä paahdetulle poronfileelle tumma fenkolinsiemenkastike, josta kirjoitin kolumninkin. Nyt poro tuli uudelleen vastaan toisen herkullisen viiniparin kanssa, joten ajattelin jakaa tärpit teidän lukijoideni kanssa.

Jatka lukemista

Mihin aika katoaa?

Viime kevät ja alkukesäkin olivat säntäilyä sinne, tänne ja tuonne. Kiire jäi päälle, joten pidin loppukesästä bloggaamisestakin lomaa. Olin yksinkertaisesti todella väsynyt. Alkuvuosi tarjosi paljon kiintoisia matkoja ja kohtaamisia mutta kiireen sivussa myös huolta ja murhetta. Piti vetää hetki henkeä ja etsiä jälleen hetkeen pysähtymisen taitoa.

Miten loma sitten meni?

Jatka lukemista

Hurmaava Skotlanti – kolme syytä matkustaa Glasgow’hun

Kävin toukokuussa työmatkalla* Skotlannissa, ja ihastuin maahan kertaheitolla – tosin ihastumista olivat jo edesauttaneet elokuvat ja tv-sarjat, kuten Outlander. Meillä kävi kai säiden suhteen jonkinmoinen tuuri, kun pelotteluista huolimatta sateesta ei ollut juuri haittaa yhtenäkään päivänä mutta auringonpaisteessa meinasi käsivarret palaa. (Mutta kerta sadesäiden ammattilaisten alueella oltiin, niin ostin kotiin tuomiseksi sadetakin.)

Lyhyen vierailuni aikana ehdin oleskella sekä Glasgow’ssa että Islaylla. Niistä kohteista muodostui tämä tiivis kolmen kohdan tykkäyslistani.

Jatka lukemista

Marjoja, happamuutta, uusia tuttavuuksia – monta syytä käydä Craft Beer Helsingissä

Epävakaasta säästä huolimatta väki jonotti eilen illalla Helsingin Rautatientorilla, kun minäkin villatakkiini kääriytyneenä suuntasin kesäni ensimmäiseen oluttapahtumaan.  Toista kertaa järjestetty Craft Beer Helsinki oli ottanut viime vuoden palautteesta opikseen, ja niin sisäänpääsy kuin maksukortin lataus sujuivat ripeästi.  

Tarjolla on kolmisensataa olutta 30 panimolta, joten tässä pieni raapaisu tarjontaan. Aloitetaan suosikkipanimoistani, joista Maku Brewing yllätti Imperial Cream -jäätelöllä. Sitä on vain rajoitettu erä, joten jos olet menossa CBH:iin, niin vahva suositus aloittaa oluiden maistelu jäätelöllä. Jätskissä on potkua 2,5 prosenttia. Kyytipoikana oiva makupari on Mustikka Stout.

Jatka lukemista

Auton kanssa Tallinnaan* – kyllä ­– ja ravintolasuositus lihansyöjille

En ole koskaan käynyt omalla autolla Tallinnassa, vaikka se pari kertaa on mielessä käynytkin. Keväällä minulta jäi välistä parikin kiinnostavaa pressiristeilyä, joten sain Viking Linelta mahdollisuuden testata FSTR-katamaraania* myöhemmin.

Kun tarkoitus oli lähteä myös serkkuni kanssa reissuun, niin yhdistimme matkatarpeemme ja pyörähdimme Suomenlahden toisella puolella Viking Fasterilla juuri ennen juhannusta. Millaista kyytiä katamaraani tarjosi ja miksi auto oli hyvä idea, siitä lisää seuraavaksi parin kohdevinkin kera.

Jatka lukemista

Mielen minuutit ja metsän energisoiva vehreys

Tuntuu, että koko kevättalven minun piti pakottaa itsenilenkeille. Märkää, pimeää ja veto poissa. Joka kerta, kun lenkki livahti aikomaani pidemmäksi vaikka ystävän kanssa puhelimessa puhuessa, olo oli kotiin päästyä virkistyneempi. Jossakin vaiheessa sovin itseni kanssa, että lähteä pitää, mutta jos 20 minuutin rauhallisen kävelyn jälkeen olo on yhä vetämätön, niin kotiin saa oikaista ensimmäisestä mutkasta. Jos taas kävely sujuu, jokainen lisäminuutti on plussaa hyvinvoinnille.

Sääntö perustui puhtaasti suosituksiin, joiden mukaan kannattaa liikkua edes vähän ja pätkissä kuin ei ollenkaan. Entiselle tunnin hikilenkki tai ei mitään –ihmiselle ajatus oli aluksi vaikea. Maaliskuussa luin lääkäri Pippa Laukan Hyvinvoiva nainen -kirjan (2017), jossa puhutaan samasta asiasta. Laukan mukaan jo varttikin liikettä kerrallaan tekee hyvää terveydelle jopa solutasolla asti. Vartti! Siihen pystyy jokainen joka päivä.

Tällä viikolla halu lähteä lenkille on palannut – kiitos auringon ja orastavan vihreyden. On toki myönnettävä, että uusilla lenkkareilla kävelykin on ihanaa. Uskon, että hyvää fiilistä tuo myös asenteideni ruuvaus vähän uusille urille.

Jatka lukemista

Ideoita brunssille ja piknikille

Järjestin maaliskuussa perheelleni brunssin, pääsin itse yllätysjuhlien päävieraaksi sekä valmiille Fresita-brunssille, joten päätin koota näistä tapahtumista muutaman vinkin vaikka vappubrunssille. Pääasia on rento ote ja yhdessä oleminen.

Katoin emännöimälleni viiden hengen brunssille pöytään tekemääni broileri-ceasarsalaattia (kastikkeen sovelsin useammasta ohjeesta), perunasalaattia, kantarelli-sipulipiirakkaa (valmis Pirkka-pohja) ja juustokakkua (Valion ohje, lisään täytteeseen myös sitruunan kuorta).

Jatka lukemista

Roseeviini ei ole enää vain sesonkijuoma (+ pari vinkkiä, mistä liikkeelle)

Rosee on osalla suomalaisista hankala juoma jo nimensä takia. Onko se nyt rosé vai rosee (molemmat oikein) ja minkä ruoan kanssa se olisi kotonaan… Onneksi me suomalaiset olemme myös ennakkoluulottomia. Siitä kertoo sekin, että rosee on päässyt kausijuomien lokerosta ympäri vuoden nautittavien juomien joukkoon. Kuulin tästä Altia-konserniin kuuluvan Viinimaan tapahtumassa, mutta piti vielä katsoa Alkon myyntitilastot ennen kuin varmaksi uskoin.

Roseen myynti on vielä vähäistä samppanjaankin verrattuna, mutta myynnin kasvu on selvä. Vuonna 2016 roseeviinien myynti kasvoi 16 prosenttia, kun taas kovassa nousussa olleiden samppanjoiden myynti kasvoi ”vain” kuutisen prosenttia. Tämän innoittamana testasin ystävieni kanssa muutaman roseen* pääsiäisen aikana. 

Jatka lukemista