Lauantai, 18.11.2017 
Tenho

Hauska tappaa vanha tuttu

Ennen alkukesän lomaani valmistauduin taistoon kukkapenkistä puskevien suomentatarien kanssa. Perinteinen kasvi on ihan kiva, sillä se tuo suojaa ja peittää ongelmakohtia, mutta tällä kertaa se on  väärässä paikassa - uudessa pionipenkissäni. Olen kiskonut sateen lihottamia versoja penkistä joka viikko, sillä en ole malttanut tarttua myrkkypulloon. Siinä sivussa voisi kuolla jokin viaton kasvikin. Nyt hetki voi olla käsillä.

Huomasin pari päivää sitten sateen välissä pikaista katsausta tehdessäni, että pionipenkistä, jossa alkukesällä ovat ihastuttaneet narsissit, tulppaanit ja helmililjat, puskee paksuina alkuina jotakin köynnöksen tapaista. Koska penkistä on tullut esiin muitakin vuosien varrella taantumaan päässeitä kasveja, olin innoissani - mikähän se on?

Ensimmäinen nykäisy varresta palautti minut sekunnin sadasosassa lapsuuden kesiin ja mummollaan: tätä on kitketty ja paljon ennenkin. Elämänlangaksi sitä kutsuttiin, vaikkakin kyseessä on isokierto eli karhunköynnös. Verso katkeaa aina siten, että sen juurta jää minimaalinen pala maahan, ja siitähän se kiusankappale kasvaa taas uudelleen.

Isojen kasvien varjossa uinunut köynnösarmeija heräsi viime syksynä, kun mylläsin penkin uuteen uskoon. Nyt olen sadatellut laiskuuttani - oli pitänyt tehdä pioneille penkki ihan alusta asti. Toisaalta mies nauttii ruoholeikkuusta (oikeasti!) ja haluaa säilyttää pihassa pelailualueen, joten nurmikkoa ei voi täyttää kukkapenkeilläkään - etenkään kun isojen puiden takia sopivia paikkoja penkeille on kovin vähän.

Ehkä vihdoinkin nörryn ja tartun rikkaruohomyrkkyyn. Siinä on tosin vähän periksi antamisen makua. Reilusti käydystä taistelusta ansaittu voitto maistuu aina paremmalta. Sitä paitsi, kuten tiistain Karjalaisen terveyssivulla kerrotaan, mullassa möyhiminen tekee hyvää immuunipuolustukselle ja yleensäkin terveydelle.