play

Viirupöllö parvekkeen kaiteella

Hannu Kauhanen

Talven kuvasaldoa läpikäydessä silmiin osui oheinen, tammikuun puolivälin jälkeen Joensuun Siihtalassa napattu otos. Omakotitalon asukkaat olivat aamulla löytäneet kyseisen pöllön makaamasta parvekkeen lattialla. Jonkin ajan kuluttua pöllö oli omin voimin siirtynyt parvekkeen tai terassin kaiteelle, jolle se oli jäänyt pitkäksi ajaksi torkkumaan.

Kyseessä on viirupöllö, yksi Suomen suurimmista ja komeimmista pöllöistä. Lintua kuvatessa heräsi epäilys, ettei kaikki ole kohdallaan: joko lintu on pahoin nälkiintynyt tai itsensä loukannut. Tai molempia.

Iltapäivällä pöllö oli kuitenkin poistunut kaiteelta ja talon pihapiiristä jonnekin, melko varmasti omin siivin. Ehkä se vain halusi lepäillä aikansa päivänvalossa. Taivaalla lentäneiden varisten raakkumiseen pöllö reagoi nostamalla vähän päätään, mutta muuten se tuntui nukkuvan kuin Ruususen unta.

Talvisaikaan tällaisia huonokuntoisen oloisia pöllöjä ja myös haukkoja tapaa aina silloin tällöin. Jos linnulla todella tuntuu olevan hätä, silloin kannattaa soittaa paikalle palokunta. Pohjois-Karjalassakin on muutamia eläinten- ja lintujenhoitajia sekä eläinlääkäreitä, jotka ottavat hoitaakseen nälkiintyneitä, loukkaantuneita tai sairaita yksilöitä. Palokunnat osaavat toimittaa linnut hoitajille.

Lain mukaan hoitovastuun tällaisista eläimistä kantaa valtio, mutta käytäntö on jotain aivan muuta. Lintujenhoitajat joutuvat usein omasta pussistaan maksamaan ylläpitökustannukset, mikä ei voi olla oikein.

Eläintenhoitajien työ on tärkeää, ja sitä pitäisi kannustaa. On nurinkurista, että tällaisesta auttamisesta he joutuvat päinvastoin itse maksamaan.